От х:

Днес в x:

МВР: Имаме сигнал за терористичен акт, отмъщение за Харманли

Изображение 1 от 2

    МВР проверява 3-4 лица, които не са български граждани, но се намират на българска територия, във връзка със сигнал за готвен терористичен акт. Това заяви на Капитан Андреево вицепремиерът и министър на МВР Румяна Бъчварова. Изявлението й бе по повод изтеклата през уикенда информация, че афганистанци, живеещи в Англия, готвят терористичен акт в България като отмъщение за бунта на техни сънародници в лагера в Харманли и спекулацията за два смъртни случая. МВР министърът посочи, че сигналът е подаден по дипломатически път.

    Румяна Бъчварова уточни, че въпросните 3-4 лица все още не са задържани. “Работим по предотвратяването на такива действия”, увери министърът на МВР и посочи, че тези лица няма да бъдат оставени да пребивават на наша територия.

    По повод изказване на Илияна Йотова от тази сутрин, че ЕК иска от България разкриване на още 4 бежански лагера, Бъчварова отрече правителството да е договаряло разкриване на нови центрове за бежанци."На нито един етап  с Еврокомисията не сме договаряли  изграждането на нови приемателни центрове, което означава и прием на нови бежанци. Твърдение, че българското  правителството се е договаряло  зад гърба на бългаските граждани, е опасно, защото създава напрежение сред населението. Не знам в качеството си на каква Йотова направи изявлението- дали като евродепутат или като вицепрезидент. Затова аз искам да знам дали нейното изявление е било съгласувано и одобрено от президента и каква е неговата позиция по въпроса", попита МВР министърът. 

    Бъчварова  уточни, че става въпрос за 3 нови кризисни площадки, които ще се ползват при евентуално нарастване на бежанския натиск. На тези терени ще се разположат фургони и палатки, а площадките ще са оградени и с осигурена инфраструктура, уточни Бъчварова. Едната от тях е вече одобрена. Тя ще е в района на Елхово, близо до границата при ГКПП Лесово и до бивша гранична застава. Местата на останалите все още не са уточнени, допълни Румяна Бъчварова. 

    В късния следобед вицепремиерът инспектира и приключената работа по оградата в РПЦ-Харманли. Там беше и шефът на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, която даде още подробности за визията на кризисните центрове. Те ще са под шапката на ДАБ, ще са с особен статут и ще са различни от настоящите от "затворен" и "отворен" тип към Агенцията.  На територията на кризисните центрове ще работят представители на всички институции. Лицата, които поискат закрила от страната ни, ще бъдат регистрирани, ще се проверява и здравния им статус. Хората със съмнения за заболяване ще бъдат настанявани в изолатори. След установяване на самоличностите, подалите заявление за закрила ще бъдат премествани от кризисните бази  в центровете от "отворен тип" към ДАБ, а онези, чиято самоличност не може да бъде установена, ще бъдат прехвърлени в лагерите от "затворен тип", уточни Първанова.

    По данни на МВР от началото на годината 17 000 чужденци са влези у нас. близо 40 000, са тези, които не са допуснати. Сводката показва, че през 2016 година недопуснатите са с около 50 % по-малко от тези през миналата година.

    Румяна Бъчварова посочи, че затварянето на бежански лагери у нас би било най-грешната политическа стъпка. "Това би означавало, че идващите чужденци, които страната ни няма как да върне, да са вместо в лагерите, по улиците на страната", подчерта министърът.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      Лагери или "площадки" на кого му пука, как ще бъдат наречени, след като функцията им е ясна?
    • 2
      Съ
      Сър
      22 -3
      14:27, 5 дек 2016
      Ха, за дето полицаите ги поливаха с вода, ще ни тероризират талибаните..
    • 3
      Вс
      все тая
      36 -5
      15:35, 5 дек 2016
      Лагер, площадка, палатка все тая - става дума за сборище на чуждоверници, които ще погазят, омърсят, осквернят, омерзят ценностите ни. ВЪН БЕЖАНЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ! Събуди се народе!!! Опитват се да ти замажат преценката с празно шикалкаване и нищо говорене!
    • 4
      Н
      Н
      24 -4
      15:45, 5 дек 2016
      Тези хора като Бъчварова и Илияна Йотова- бъдещ вицепрезидент!!! кой ще ги съди, че заради политическото си статукво създават паника сред хората?!
      • По
        Последно, как да реагират?
        14 -9
        16:17, 5 дек 2016
        Ако не кажат - крият. Ако кажат - всяват паника. Няма угода на българина!
    • 5
      Xm
      xm
      26 -5
      16:22, 5 дек 2016
      Ей, колко компетентна тази Бъчварова, бе. МВР проверявало 3-4 човека. 3 или 4, знаели министъра? То това изказване като махленска клюка. Някак си не звучи компетентно от устата на министър на МВР. Пък да не говорим за лъжите за бежанските лагери, площадки палатки - прах в очите на населението.
    • 6
      Аа
      аааа
      25 -6
      16:35, 5 дек 2016
      Гласувайте пак за баце. Ще ви напълни всички министри клекопикаещи. Тая няма нужното образование за да заеме този пост. Има стотици полицаи зъвършили школата в симеоново. На този пост трябва да е полицай а не някаква си лека жена която най$ вероятно олабва жилата на премиера
    • 7
      Г-
      Г-н Генчев
      16 -3
      16:52, 5 дек 2016
      Кога ли ще направят терористичен акт в сградата на парламента ? Ама то и да направят надали ще има някой вътре....един в палата си в Банкя, друг на Бора Бора....
    • 8
      Пр
      Правопис
      11 0
      17:01, 5 дек 2016
      Скъпа госпожо Славова, Вие като жОрналиС, може ли да си проверявате текстУвете преди да ги пуснете в сайта? Така пОбликувани уронват не само Вашето име, но и това на сайта, на който са качени! Моля Ви! Не Ви четат само неграмотни! Ние полуграмотните също четем!
    • 9
      Шн
      Шнорхела
      12 -2
      17:52, 5 дек 2016
      Ще има ли лагери за бежанци няма ли да има незнам но се уверих че Бойко Бъчварова Ненчев Москов не струват ПУКНАТА ПАРА Тия хора ще ни превърнат в МЮСЮЛМАНИ с политиката си Имали сигнал за терор акт Ами вие сте за това там да предотвратявате а не да плошите населението И сега какво като има сигнал --да си свалим гащите и да чакаме ли НЕКАДЪРНИЦИ АЛИ БАБА БОЙКО и 40 му разбойници трябва да бъдат ИЗРИТАНИ И ИЗПЪРДЯНИ
    • 10
      К
      К
      12 -2
      18:18, 5 дек 2016
      Алоу! Краставите кой им извари и изглади дрехите? Ауууу какъв купон ще е през лятото! Малииии! Мене мойто дете с шарката шо не го лекуваха в болница? Само рецептата на кожния ми струваше 50 лв. Ама грижата си беше за мен, не на болницата. 100% здравно осигурени дете, майка и татко. Ами ако Аз на 43 лепнех варицела? Сега щяха ми правят опело за девет месеца. Добре, че съм куче, наритано само да плаща и нищо да не получава! Той соСила е за С*ганите и за мюсюлЬМаните. Българите да мрата! Мамка Ни, кой ли му пука за нас?! И православноГо Болгарскому Народу! Сохарани Его НА МНоГАЯ ЛЕТА! Амин!
    • 11
      К
      К
      5 0
      18:56, 5 дек 2016
      Тоя, който писа минус на поста дано НЕ е ваксиниран от варицела! Аз 40 дни Не спах! Първо заради ДЕТЕТо, после ЗАРАДИ Таткото, после заради СЕБЕ СИ.! НИКОЙ не ми (ни) каза думата "карантина" . САМО аз и таткото знаехме какво е това! Спасени сме! Тримата! Аз съм на 35, таткото на 43 ..... Плащаме исигуровки! И кво? От утре! По 50 лв на всеки без осигуривки! След Шест месеца ше имам повече от всичко, изтекло в касата.


      • Ст
        Стига грабеж
        3 0
        19:56, 5 дек 2016
        Трябва май да си правим взаимоспомагателни каси и да одитираме всеки разход който правят за здравеопазване. С нашите пари лекуват катуна и навлеците, а когато трябва някой чинно плащал , започват врътки и мрънкане. Искам Българска взаимоспомагателна каса от която не се плаща на велики лекари, а се назначават такива и се създават болници за лечение на членовети ѝ!
    • 12
      Кр
      Крум
      0 0
      10:56, 6 дек 2016
      Абе, стига сте им викали бежанци бе! Нашественици му се казва на това! Докато ги мислим за бежанци и ги съжаляваме все ще си патим!
    Последни новини