От х:

Днес в x:

НР представиха нов суперкомпютър, 8000 пъти по-бърз от обикновените компютри

Преди дни HP представиха работен прототип на амбициозна нова компютърна система, наречена “Машината”. Компанията твърди, че това е първата в света демонстрация на компютър, при който важна роля в изпълнението на изчислителните задачи, играе паметта, а не процесорът – т. нар. memory-driven computing (MDC).

Идеята за “Машината” бе оповестена за пръв път през 2014 година. Очаква се тя да засенчи всички съществуващи в момента технологии.

И въпреки че целта на прототипа на “Машината” е да демонстрира жизнеспособността на технологията, оказва се, че в твърденията на компанията за успешното и представяне има известна доза истина.

Според HP извършените симулации сочат че архитектурата MDC е в състояние да постигне 8 000 пъти по-висока скорост при изпълнение на задачи от конвенционалните компютри.

На “Машината” обаче ще и отнеме години преди да се появи на пазара. Очаква се основните и клиенти да са компании от ранга на Facebook и YouTube, използващи мощни сървъри.

Но въпреки че “Машината” е най-вече бизнес средство, архитектурата MDC един ден може да си проправи път до потребителските стоки, дори до малки устройства като интернет камери и осветителни системи, на които разчита интернетът на нещата.

“Машината” използва фотоника за пренос на информация чрез светлина, вместо на електроните в конвенционалните компютри. Това позволява на процесора да получи достъп до информация в огромно хранилище.

При конвенционалните компютри, изчисленията понякога се забавят, докато информацията се прехвърля между различните процесори. В случая с “Машината”, няколко процесора ще имат достъп до едно и също хранилище едновременно.

Скоростта е подобрена след добавянето на допълнително памет.

Понастоящем прототипът използва 8 терабайта памет – 30 пъти повече от тази в конвенционалните сървъри и стотици пъти повече от количеството RAM в обикновените потребителски компютри.

Крайната цел на НР е да разработят системи със стотици терабайта памет – това ще направи “Машината” още по-мощна. В момента те работят и по нов експериментален мемори чип – мемристор, който може да съхрани данни, дори когато е изключен.

Тази технология все още се разработва, но тъй като HP се надяват “Машината” да бъде пусната на пазара през 2018 или 2019, е възможно мемристорите да са се появили до тогава.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини