От х:

Днес в x:

10 от най-добрите иновативни решения в борбата с пластмасата

Войната срещу пластмасата се разгорещява. Критиците посочват купищата отпадъци, замърсяването в резултат на разграждането на боклуците и енергията нужна за производството на пласмасовите артикули. Ясно е, че трябва да открием нови начини да се справим с пристрастеността си към пластмасата.

Френското правителство например забрани небиоразградимите чаши, ножове и вилици от 2020 година.

Предлагаме ви някои от най-обещаващите алтернативи на пластмасата и други иновации в областа на рециклирането на пластмаса.

Ядивни прибори за хранене

Най-лесният начин да сведем до минимум отпадъците от пикниците и детските партита е като изядем приборите, с чиято помощ току-що сме се нахранили. Хранителната иновация е изработена от просо, ориз и пшеница и е с произход Индия. Изобретателят и предлага и различни вкусове. Тези прибори вероятно скоро ще станат голям хит във Франция.

Ядивни опаковки

Американски изследователски екип създаде опаковъчен материал, изработен от млечни протеини. Освен че бихте могли да се подкрепите с него, смята се, че той съхранява храната по-добре от пластмасата. Има и недостатъци – материалът е по-скъп от пластмасата, а освен това включва и крави – печално известни с производството на метан. В крайна сметка, това може и да не най-устойчивата алтернатива.

Гъби хранещи се с пластмаса

И докато още сме на темата за храната, учени откриха гъбички, които се тъпчат с пластмаса. Диетата на един от видовете се състои изцяло от пластмаса. Не е ли това решението за всички пластмасови отпадъци и потенциални проблеми свързани със замърсяването на хранителната верига ? В този метод се крие огромен потенциал.

Бактерии разграждащи пластмаса

Двама млади учени комерсиализират концепцията си: бактерии, разграждащи пластмаса много по-бързо от съществуващите в момента методи. Може би ще отнеме няколко години преди тази иновация да навлезе в процеса на рециклиране на отпадъците, но за пореден път става ясно, че природата предлага решение за всяка човешка грешка.

Къщи от пластмаса I

Социална инициатива наречена Conseptos Plasticos изобрети тухли от отпадъчна пластмаса и каучук. С тяхна помощ бързо и лесно ще бъдат изграждани издържливи и най-важното евтини къщи за тези, които най-много се нуждаят от тях.

Къщи от пластмаса II

“Сребърни къщи” започнаха да никнат в Пакистан. Тези структури са направени от топлоизолирани пластмасови отпадъци. Според създателя им концепцията би могла да се приложи и при язовири, плувни басейни и дори мебели. В момента най-голямо приложение намира в изграждането на временните подслони за най-нуждаещите се и за приютяване на пакистанските номадски общности.

Нов вид гориво

Превръщането на пластмасовите отпадъци в горива като петрол и керосин отдавна е цел на австралийския докторант Сонгпол Бонсават. Той най-накрая направи пробив. Емисиите разбира се все още са проблем – макар че нивата им са по-ниски в сравнение със съществуващите горива. В същото време обаче те запълват празнина в жизнения цикъл на пластмасата. Твърди се, че процесът ако започне да се използва в по-широки мащаби ще намали с 80% количеството на пластмасата в сметищата.

Охлаждане без нужда от електричество

Пластмасовите бутилки и климатичните системи на пръв поглед нямат нищо общо. Но едно изключитело просто изобретение, което използва единствено бутилки и пробита плоскост може да се окаже идеално за охлаждане на дома без нужда от електричество. В момента концепцията Eco Cooler се използва в Бангладеш, тя охлажда помещенията като топлият въздух нахлува през големите отвори на бутилките, а излиза през тесните им гърла.

Ограничване на пластмасата в океаните чрез филтри на пералните машини

Един от начините да попречим на пластмасата да навреди на екосистемите е като не допуснем да попадне в тях. Синтетичните материи, съдържат много пласмасови микрофибри, при пране голяма част от тях попадат във водоемите. По тази причина бяха изобретени филтри за микрофибири, моделирани по подобие на морската анемония, които улавят пластмасата в пералните машини и след това тя се връща на производителя. Филтрите ще се появят на пазара следващата година в Щатите. Междувременно е препоръчително да се отнасяте по-грижливо към синтетичните материи и да залагате предимно на естествени материали.

Принтиране с отпадъчна пластмаса

Основният проблем с 3D принтирането е, че изисква много пластмаса. То обаче е една от възможните употреби за ненужната пластмаса. Гръцкия проект The New Raw е сред иноваторите, превръщащи пластмасовите бутилки и чаши в полезни нишки за 3D принтиране.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини