От х:

Днес в x:

„Иван Рилски“ и „Шандор Петьофи“ готови за 15 септември

    Учениците от „Св. Иван Рилски“ и „Шандор Петьофи“, в които започват големи ремонти, ще се върнат отново в своите класни стаи на 15 септември догодина. Това заяви категорично заместник-кметът на Хасково Евгени Консулов днес при подписването на договорите с надзорниците и фирмите-изпълнители на проектите.

    Парафа си от страна на община Хасково сложи кметът Добри Беливанов, а на документалния старт на строителните дейности присъстваха и директорите на двете школа.

    В момента децата от училищата, в които вече има оформени строителни площадки, са пръснати в няколко гимназии в града до приключването на дейностите.

    „Договорите с фирмите, спечелили търговете за ремонтите – ЕТ “Металик“, която ще ремонтира училище “Рилски“ и „Инджовстрой“, отговаряща за преобразяването на „Петьофи“, са сключени още на 11-ти октомври. Днес подписваме публично актовете за започването на фактическите дейности, което означава, че договорите на практика започват да текат от този момент“, посочи заместник-кметът Евгени Консулов.

    Срокът за приключване е 10 месеца. „Двата обекта ще са готови в срок, както кметът Добри Беливанов обеща при откриването на тази учебна година в училище “Ив. Рилски“ и на 15 септември догодина всички те ще се върнат в своето школо, категорични са от общината.

    "Радваме се и сме усмихнати днес, защото сме на прага на финала. Очакваме с нетърпение да се върнем в училището си, което ще е изцяло обновено. С колегите сме убедени, че в новата модернизирана среда ще постигаме по-добри резултати в учебния процес, тъй като обновяването  ще има и мотивационен ефект върху децатада посещават училище в приятна обстановка.", коментира директорът на училище"Ив. Рилски" Тонка Ченгелова.

    Финансирането на обновяването на училищата, както и ремонтите на още няколко детски градини в Хасково, е осигурено от Програма “Региони в растеж“ като безвъзмездна помощ.

    Сумата, който идва в областния център по 4-те финансиращи оси, е общо 27 млн. лева. Хасково е на второ място след Бургас по ос „Образователна инфраструктура“ с началото на реалните ремонтни дейности в училищата.

    По различните процедури до момента по отделните етапи по проектите са спестени около 3 млн. лева. Сумата няма да се връща, а остава в Хасково и ще може да бъде ползвана след 2018 година за други проекти от резервния списък в инвестиционната програма на общината, посочи още заместник-кметът Консулов.

    Красимира Апостолова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (23)

    • 1
      Ск
      Скептик
      30 -16
      16:54, 25 окт 2016
      Това едва ли ще се случи в този срок. Настъпва зимата , а строителите още се туткат.
      • 11
        111
        36 -18
        17:59, 25 окт 2016
        Ей, това като дойдат избори, направо се оливате! Личи се, че сте много, ама много притеснени от ГЕРБ!
    • 2
      Ха
      хасковлия
      18 -4
      17:03, 25 окт 2016
      А старата сграда на училище Иван Рилски откъм бул. Раковски?
    • 3
      Та
      Така се работи
      32 -32
      17:07, 25 окт 2016
      Така се работи ! Хасково е една от първите общини, които стартираха работа по проектите по ОП "Региони в растеж". Има достатъчно много работа вътре в сградите за да се притесняваме от зимата. Поздрави за всички,които казваха ,че няма да станат ти яремонти, пак ще си говорим с тях и на 15 септември, дано почерпят поне за изгубените басове!
      Не ги слушайте г-н Беливанов и г-н Консулов, с вас сме!
      • По
        Порчо
        25 -20
        18:53, 25 окт 2016
        Герберасти, наближиха избори! Дойде ви яйцето на гъ...а! И се сетихте да зомбирате мат`риала! Само дето този път няма да ви се отвори парашутът! Ще замините в миманса с малоумния си Диктатор!
      • Гр
        гражданин
        4 -9
        08:49, 26 окт 2016
        Еййййй не се научихте пак са коментарии на някои... Виж коментара
      • Не
        Незапознат
        0 -5
        22:34, 27 окт 2016
        Може да е от първите общини но както върви май пос... Виж коментара
    • 4
      За
      Завряния зет от Книжовник
      18 -17
      17:15, 25 окт 2016
      Абе ти ясно че си с тях ама ние не сме с тях и теб
    • 5
      Ро
      родител
      31 -14
      17:30, 25 окт 2016
      Брех брех,ха по лекичко със заканите, когато и ако стане пак ще си говорим,щото на децата и родителите им писна от простотията с разкарването из целия град
    • 6
      Ни
      Нина
      25 -6
      18:14, 25 окт 2016
      Ха дано в новите училища и с нови директори,че аман от злобни и алчни бабишкери,хеле-Ш.П!
      • Уч
        ученичка
        10 -13
        19:47, 25 окт 2016
        Вие освен да обиждате другите хора, друго не знаете!!!КОМПЛЕКСАРИ!!!
      • Уч
        ученичка
        7 -10
        21:41, 25 окт 2016
        Нина не само си злобна, но си и проста.
    • 7
      Re
      realist
      17 -12
      19:13, 25 окт 2016
      Стига вече сте плюли!Когато станат училищата и градините ми е много интересно какво ще говорите
      • Go
        gost
        7 -3
        08:47, 26 окт 2016
        Поставени в други условия и директорите, и учителите се справят много добре. Спрете с плюенето и обидите. Не го заслужават.
    • 8
      По
      Порчо
      36 -7
      22:15, 25 окт 2016
      Ние не учехме в санирани училища, нямахме парно, нямахме физкултурни зали и басейни, нямахме много учебници и предмети, нямахме слети празници. Но ние имахме жажда за знания, имахме истински и добри учители и макар да се топлехме на големи печки с дърва и въглища и понякога излизахме в дървени ваканции, пак станахме възпитани, добри и честни хора! Защото училищата макар и да нямаха делегирани бюджети и дори почти да нямаха бюджети имаха най-ценното - вярата в бъдещето, в това че няма начин да не успеем. И ние успявахме! Някои ставаха доктори, други инженери, трети строители, шофьори, четвърти стругари и монтьори. И никой не го беше срам, че прави това и онова, защото работеше, защото имаше фабрики, заводи, промишленост. Имахме празници, ама не да си вземеш шапката и да изчезнеш някъде, а се събирахме празнувахме в ресторанти, на поляната или вкъщи. Защото имаше колективен дух, бяхме нация! Бяхме държавата на българите! А не, както сега, просто някаква територия! За всичко което сме сега (или по-скоро, което не сме) благодарете на новите ни "политици", на тази лъжлива и крадлива шайка, която съсипа държавата ни!
    • 9
      A
      a
      12 -14
      23:07, 25 окт 2016
      по тези програми се работи от няколко години,не виждам нещо особенно да е направил Беливанов .просто сега отпуснаха парите за градините и училищата , беше ясно че на стария кмет нищо няма да дадат
    • 10
      Гр
      гражданин
      8 -8
      09:03, 26 окт 2016
      Г-н Беливанов,един път направете и вие нещо! Не си окичвайте овациите на врата все едно вие сте я свършили цялата работа! Защото вие освен да подписвате документи друго нещо правите ли ,застанете един път срещу огледалото сутринта и се запитайте аз какво правя сложете си ръката на сърцето и сам пред себе си и пред съвеста си (ко имате такава) се запитайте какво правите на този пост още, не сте ли една подлога на Герб една от многото марионетки на където ви врътнат на там да се обръщате.Незнам доколко на един човек му е приятно да живее като знае колко хора го плюят аз ако съм не знам може би съм наивен човек и си мисля че ако съм на това положение няма да мога да издържа!
    • 11
      До
      до порчо
      2 -2
      14:21, 26 окт 2016
      Да бе! От вас по-убави нема! И затова освен да ви плащат за коментари в нета, за друго не ставате! Ти на пълен работен ден ли си? Аман от дървени философи!
    • 12
      Пр
      Прав е Порчо
      6 -3
      20:21, 26 окт 2016
      Абсолютно е прав - независимо от строя и времената хората бяха много по-щастливи и обединени. Всичко беше по качествено, особено образованието. Кое е качествено на сегашното образование в Рилски - смачкани и отегчени от живота даскалки, които преповтарят едни и същи уроци до затъпяване. Заяждат се с децата за дреболии, пишат се ниски оценки по предмети, които едно време бяха удоволствие за децата, а сега са просто непреодолими прагове - спортсменски нормативи по физическо, измислени критерии по рисуване, грешно казани неща от учителката по домашен бит и техника, непреодолимо дълги и подробни тестове по музика, изобщо всичко що носи удоволствие е вкарано в някакви невъзможни рамки. А предметите с т.н. външно оценяване - там нещата са решени предварително - средна оценка четири, че да не се изложат учителите на това външно. Да не се минат да пишат по висока оценка, че сакън ако някой не я защити на това препитване. Няма образование - има само кръчмарски сметки и политики в ущърб на децата. С тези нрави, поведение и същите тези учители и новата сграда няма да върне образованието в Рилски.
      • Ww
        www
        9 -7
        22:37, 26 окт 2016
        Рилски е най-доброто училище в града в момента. Не заради сградата, а заради учителите и директора. Не е случаен факта, че най-много родители записват децата си именно там. Аз се радвам, че изискват от моето дете. То е там да учи, а не да го забавляват като в детската градина. А Порчо е просто един популист. Строяхте светлото комунистическо бъдеще, мечтахте... и аз така (бях малък за да проумея истината тогава) до момента, в който балона се спука и 25 години по-късно още не можем да поправим золумите, които този строй нанесе на обществото като цяло. Не зомбирайте младите, ние по-възрастните помним каква помия беше живота тогава.
    • 13
      Уч
      учител
      7 -6
      06:07, 27 окт 2016
      Към прав е Порчо
      Как този път не си се подписал от името на "родител". От къде си толкова "запознат" с всичко в Рилски. Рилски е училище, в което и учители, и родители, и директор работят за децата. Това училище има име, за което се работи всеки ден, а ти просто си един анонимен, който дори не си пише името. Защо ли.........

      • Не
        Незапознат
        0 -3
        00:46, 28 окт 2016
        Самосъхранението е заложено във всеки от нас.Това е природа.Заради това
        колкото и да ми се иска това да е така както казвате мисля че грешите.Не
        визирам конкретно Рилски.Навсякъде във всички училища персонала работи
        ПЪРВО за себе си.Което не означава че няма да направи зависещото от тях
        за децата.Но ако по някакъв начин се застраши работното им място учениците там са на ПЪРВО място само като козове въспрепятстващи бъдещото им уволнение или съкращение.И колкото по-висок пост в ерархията заема дадената личност има и толкова повече силни карти с които да цака.Така че да се хвали кое е по- добро е безмисленно.Всичките са под шапката на РИО. Един и същи начин на управление.Един и същи начин на процедиране по всички въпроси свързани с образованието.Разликата е единственно в подхода.Затова едните са добри,елитни или лоши училища.Затова едните са одумвани и критикувани а другите пък прехвалени.Но за децата в едните и другите това няма значение.Те не виждат пък и не ги интересуват тези боричканияЗа родителите пък е важно педагогичекият персонал във болшинството си да е такъв какъвто го описвате вие,без значение от името на училищното заведение.Така поне трябва да е.За тях пък е важна бройката.
    • 14
      Do
      dodo
      5 -3
      18:07, 28 окт 2016
      :Мале, как работят в Рилски за децата - с всекидневет тормоз над тях. Всеки предмет е единствен и най-важен. Абсурдно е музиката да е по-важна от математиката. И нормативите по физическо да са по-непреодолим от синтактичния разбор по български език. Това училище е всеизвестно с домашните си за родители. С работата на учители по мнение - на учениците се лепят етикети - кой за колко става и от там нататък оценките не мърдат каквито и усилия да се положат. Същите тези ученици са принудени да ходят на частни уроци още от начален етап на образованието си. Как няма конфликт на интереси! Училището е всеизвестно с отвратилено дългите домашни и въканции запазени за учене, писане и други проекти, от които учителите вадят пари и дивиденти. В това училище децата на големците и по-финансово платежните родители се обгрижват, бутат напред и им се пишат високи оценки. Останалите са само бройки, от които си вадят заплатите. Това е простата истина!
    Последни новини