От х:

Днес в x:

Откриха десетки потънали кораби в Черно море - византийски и от Османската империя

Изображение 1 от 3

    Група морски археолози откриха над 40 корабокрушения, докато изследваха дъното на Черно море. Проектът включвал тралене на морското дъно, за да се разбере колко бързо нивото на водата се е повишило след последния ледников период преди 20 000 години.

    Но изследванията им в крайна сметка разкриват десетки неизвестни досега отломки. Много от находките са в отлично състояние, благодарение на ниското съдържание на кислород на дълбочина над 150 метра, което забавя разплагането.

    "Отломките са абсолютен бонус, но очарователно откритие, направено в хода на нашите обширни геофизични изследвания", казва Джон Адамс, морски археолог от университета в Саутхемптън и главен изследовател на проекта.

    Екипът направил хиляди фотографии на корабокрушенията, и след това използвали фотограметрия - техника, която използва софтуер за изчисляване на позициите на милиони точки в пространството, за да изгради 3D модели на находките.

    Някои от откритите корабите са на хиляди години, датирани са от Византийската империя, а други са от османския период. Ясно се различават корпуси, стълбове, фрези, и кормила. "Разбира се, никой не е постигнал толкова детайлни модели на потънали кораби на такава дълбочина", казва Адамс.

    Никога преди българските води на Черно море на са били изследвани толкова мащабно. В рамките на проекта The Black Sea Maritime Archeology Project морски археолози и морски геофизици работят заедно, за да запишат, опознаят и разберат потопеното културното наследство на България. Проектът търси следи от човешката дейност от праисторически времена насам, както и промените в околната среда в този регион. Морското дъно се изследва както дистанционно чрез сонари, така и с потапящи се на дълбоко ROV (дистанционно управлявани подводни апарати).

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини