От х:

Днес в x:

Удължаваме си авансовия данък за четвъртото тримесечие на годината с декларация

При желание физическите лица могат да си удължат авансовия данък за четвъртото тримесечие на 2016 година, припомниха от хасковския офис на НАП.

За да се случи това обаче, е необходимо подаването на декларация от предприятието или самоосигуряващото се лице, което през четвъртото тримесечие е изплащало доход от наем или друга стопанска дейност.

При липсата на писмено заявено желание от страна на физическите лица, предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили съответните доходи, по закон не са длъжни да удържат авансово данък за доходите, изплатени през последното тримесечие на годината. Желанието за удържане на авансов данък може да бъде заявено в образеца на сметката за изплатени суми, която е публикувана на интернет страницата на Агенцията.

От НАП в Хасково напомнят още, че всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подаде декларация за дължими данъци. Това става в срок, съвпадащ със срока за внасяне на самия данък. Ако например авансовият данък за доходите от наем, друга стопанска дейност, както и за паричните доходи от други източници, удържан за доходи, изплатени през третото тримесечие на 2016 г., се декларира и внася в срок до 31 октомври тази година.

Когато платецът на доход не е предприятие или самоосигуряващо се лице, задължението за деклариране, удържане и внасяне в НАП на авансовия данък е на физическото лице – получател на дохода. Срокът за това е отново до края на месеца, следващ тримесечието, през което е придобит дохода. 

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини