От х:

Днес в x:

Веско Ешкенази вдигна на крака стотици в Хасково

    Солистът и концертмайстор на Кралски Концертгебау оркестър – Амстердам Веско Ешкенази вдигна на крака стотици почитатели на класическата музика, които дойдоха тази вечер в читалище „Заря“. Пред хасковска публика виртуозният класически музикант свири на цигулката си "Гуарнери дел Джезу" от 1738 година и това беше вдъхновяващо да се чуе.

    На сцената в читалище „Заря“ Веско Ешкенази и Камерен оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков изпълниха концерт за цигулка в ла-минор от Йохан Себастиан Бах и „Четирите годишни времена“ на Антонио Вивалди. В залата не само нямаше свободно място, а правостоящите надвишаваха 200 души. Веско Ешкенази благодари много пъти на публиката за мощната подкрепа и на организаторите Община Хасково. Но много по-благодарна бе публиката. За красивия звук във всеки един един от искрящите, мистични или бликащи с дълбока мощ моменти в произведението на Бах, и за невероятните картини от четирите годишни времена, залата благодари с възторжени аплодисменти. На виртуоза, но и на оркестъра, който свири както никога досега. Искаме да сте все така вдъхновяващи.

    Финалът на "Зима" бе последван от взрив от възторжени овации. Залата не стихна, публиката остана на крака, докато Веско Ешкенази не се върна за бис. Тъй като работи с камерния оркестър едва два дни, не е имало време да подготвят нещо заедно, обясни той. Затова изсвири "Очи чорние" в собствена обработка, което бе изслушано със затаен дъх и изпратено със следваща лавина от аплодисменти. Но за съжаление това беше финалът на този изключителен концерт, какъвто вероятно не е имало в града ни откак Недялка Симеонова е свирила тук.

    Концертът тази вечер бе в рамките на 41-вото издание на Музикалните дни „Проф. Недялка Симеонова“.

    На 22-ри октомври от 19 часа в Театъра е концертът на Академичен симфоничен оркестър с диригент Ангел Станков и солисти Яна Зеленогорска и Санджар Сапаев.

    Haskovo.net 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Пр
      Правостоящ
      36 0
      21:32, 21 окт 2016
      Беше прекрасно!
    • 2
      Зр
      зрител
      34 0
      22:04, 21 окт 2016
      Беше наистина вълшебно - нещо , което отдавна чакахме !
    • 3
      Пу
      публика
      30 0
      23:54, 21 окт 2016
      Благодаря! Това беше сбъдната мечта.
    • 4
      ..
      ....
      29 0
      00:20, 22 окт 2016
      Браво, такава привилегия беше този концерт за всички нас!
    • 5
      ЕН
      е няма такава държава
      9 -24
      08:41, 22 окт 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ей
        Ей
        24 -3
        09:06, 22 окт 2016
        Естествено, може ли за нещо хубаво да няма негативен коментар? Винаги ще се намери човек, който да намери нещо лошо в безспорно прекрасно събитие!
      • Оo
        Оoo
        19 -4
        13:35, 22 окт 2016
        Виж сега, цените за подобно преживяване започват от 40-50 евро, билетите се изкупуват още преди началото на сезона., а листчето с програмата, всъщност струва посочената от теб иронична сума. На програмата пише кой и какво свири, в колко части е самото произведение, за да знае публиката кога евентуално да изрази одобрението си. Добре, ние нямаме изградена система за да се случи всичко това. така или иначе един великолепен цигулар ни вмъкна в графика си и нашият оркестър надмина себе си, направо невероятни бяха. Не си бил в залата, да видиш с какво обожание хората следваха лъка на Веско Ешкенази, за да се ориентират кога бива да аплодират. Това беше сладко и покъртително да се усети. Що се отнася до продажбата на билети - това е въпрос на организация и менажиране. Когато ги има, тогава ще може да се каже има ли или няма в града ни ценители, които да си купят билета.
    Последни новини