От х:

Днес в x:

БСП пита Горанов за ”трайно заселване на бежанци” в общини

БСП внася въпрос към министъра на финансите Владислав Горанов относно проекти за заселване на бежанци в общините.

Повод за това е изнесена информация от изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

Става въпрос за възлагане на нови ангажименти на общините за трайно заселване на бежанци на семеен принцип. Българският парламент не е приемал такива нормативни документи, посочи Нинова. 

Правителството залага етническа промяна на България с трайно заселване на бежанци в българските общини, каза лидерът на БСП след заседание на Изпълнителното бюро на партията във връзка именно с информацията за трайно заселване на бежанци в общини с "тежки демографски характеристики“. 

Нинова попита дали Министерският съвет е приемал такова решение или му е наложено отвън. 
"Кой европроект, коя европрограма и кои пари господин Борисов е приел да бъдат използвани за това да се настаняват бежанци от семеен тип у нас", попита още Нинова, цитирана от БНР и "Фокус". 

По думите на Нинова, има опасност от привличане на нови мигранти. Според социалистите, в обезлюдените райони държавата трябва да помогне за настаняването на млади български семейства, а не на мигранти. 

Корнелия Нинова определи твърдението, че по този начин ще се реши демографският проблем на България като "висш цинизъм", независимо от кого е произнесено. По думите й досега правителството на Бойко Борисов е било безсилно да се справи с проблема с бежанците, а сега вече изглежда опасно. 

"Очевидно ще се създават гета", посочи Нинова и обясни ,че досега бежанците са ни заобикаляли и са търсели по-добър живот, защото България не им е предлагала това. 

Във връзка с това от БСП са задали въпрос до министъра на финансите кои общини са предоставили такива пилотни проекти и кой е източникът на тяхното финансиране. 

От БСП предлагат държавата да закупува обезлюдените жилища, да ги ремонтира и да ги предоставя на млади български семейства срещу малък символичен наем. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини