От х:

Днес в x:

Арестуван е ексшеф на тайна служба, свързан със Саркози

Арестувани са двама бивши началници на служби на реда и сигурността във Франция, предадоха Франс прес и БТА. Единият е близък с бившия президент Никола Саркози.

Задържани под стража са ексшефът на престижната парижка криминална полиция Кристиан Флеш и близкият до Саркози бивш директор на вътрешното разузнаване (т.е. контраразузнаването) Бернар Скарсини.

Мярката е наложена от Главната инспекция на националната полиция в рамките на разследване за злоупотреба със служебно положение, водено от парижката прокуратура.

Следствието е започнато през април след обиск в парижкото жилище на Скарсини и в централата на фирмата му. Той пък е свързан с три други разследвания, едно от които за евентуално финансиране от Либия за предизборната кампания на Саркози през 2007 г.

60-годишният Скарсини сега е консултант на френската транснационална компания за луксозни стоки Ел Ве Ем Аш (LVMH). Той е ръководил вътрешното разузнаване по време на мандата на Никола Саркози от 2007 до 2012 г.

Вчера е обискирано и жилището на Флеш, ръководил парижката криминална полиция от 2007 до 2013 г. Сега той е генерален директор на охраната на хотелската верига "Акор" (Accor).

58-годишният Флеш е напуснал поста в полицията след съдебно предупреждение заради негово обаждане до тогавашния вътрешен министър Брис Ортфьо. Изглежда той е подготвял министъра си как да се държи в едно от разследванията срещу Саркози. Но сегашното му задържане не е свързано с този случай, уточни източник от следствието.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини