От х:

Днес в x:

Правим съвместни гранични патрули с Гърция

МВР шефката Румяна Бъчварова и гръцкият й колега Николаос Тоскас са обсъдили създаването на създаването на съвместни патрули за противодействие на нелегалната миграция, каналджийството и престъпносттапо българо-гръцките гранични райони.

Двамата са разговаряли за миграционните процеси и средата на сигурност по време на работна среща в София, съобщават от пресцентъра на МВР.

Пред гръцкия министър Румяна Бъчварова е подчертала позицията на нашата страна относно незабавното започване на разговори на ниво ЕС за изработването на необходимите стъпки за реализирането на Споразумението между ЕС и Турция в областта на миграцията. Тя е подчертала също, че е от ключово значение да заработят механизмите за реадмисия.

Румяна Бъчварова е обяснила на гръцкия си колега, че по време на посещението й в Германия е станало ясно, че целият ЕС оценява като положително високото ниво на сътрудничество между България и Гърция.

Двамата министри са обсъдили и конкретни мерки за допълнително допълнително засилване на сътрудничеството между двете страни по линия на сигурността и правоохраната. 

Освен съвместните патрули за гранично наблюдение, фокус на разговорите са били и допълнително подсилване на обмена на изпреварваща информация за евентуални нови тенденции и подготвяни опити за незаконно преминаване на общата граница, работата на съвместния контактен център на ГКПП Промахон, както и предстоящият старт на работата на тристранния център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция на ГКПП Капитан Андреево.

Румяна Бъчварова и Николаос Тоскас са обсъдили и възможностите заосъществяването на контрола и засилването на сътрудничеството в борбата с тероризма.

От силовото ведомство допълват, че в срещата са взели участие и заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, главният-секретар на МВР главен  комисар Георги Костов и началник-щабът на Щаба на гръцката полиция генерал-лейтенант Захарула Цириготи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини