От х:

Днес в x:

Британец разпозна сина си във видео на Ислямска държава

Британец разпозна своя син във видеото, където 13-годишен джихадист разстрелва пленници, съобщава The Independent.

Името на човека не се съобщава, от съображения за безопасност. Той разказва пред журналист за сина си ДжоДжо (JoJo), роден през в 2004 година. майка му е известната  рок певица Сали Джонс. Скоро след раждането на ДжоДжо родителите му се разделили. 45-годишната Джонс попаднала под влиянието на 20-годишния имигрант Джунаид Хусеин и приела исляма, омъжила се за него и замикнали Сирия, където се присъединили към Ислямска държава. ДжоДжо бил взет от майка си.

По-късно момчето се появи в един от пропагандните клипове на Ислямска държава. Заедно с още три деца, облечени в камуфлажни дрехи, ДцоДжо разстелва с пистолет беззащитни кюрдски пленници. Неговорто истинско име не се изписва, а в сюбтитрите е назован Абу Абудула ал Британи (от Великобритания).

"Той беше умно, нормално момче, гонеше бръмбари, бягаше из парка", разказва британският му баща. "Трябваще да спра това. Ужасно е, че са му промили мозъка". По думите на негов близък прияте, момчето било щастливо дете, обичливо, хрижовно и отзивчиво.

Сали Джонс, известна като Ум Хусеин Британия, или "Бялата вдовица" (вторият ѝ мъж е убит при авиоудар миналата година) е обявена за международно издирване. Британските спецслужби смятат, че Ислямска държава може да я използва в организацията на терористични актове на територията на Обединеното кралство.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини