От х:

Днес в x:

Откриха втори още по-голям риф отвъд Големия бариерен риф

Учени от Университета Джеймс Кук, Университета на Сидни и Технологичния университет на Куинсланд, остават зашеметени, когато виждат резултатите от LIDAR-а на военно-морски самолети.

"Ние знаехме за тези геоложки структури на север от Големия бариерен риф от 1970 г. насам и 80-те години, но никога преди не се е разкривала тяхната истинската природа на огормните по форма и размер образувания" казва Д-р Бийман. "По-дълбокото морско дъно зад познатите коралови рифове ни изуми."

Учените открили огромни области, осеяни с пръстеновидни или с форма на понички образучвания с диаметър 200-300 метра и дълбоки до 10 метра в центъра им. Това са големи рифове, подобни на геоложките структури, образувани от растежа на обикновените зелени водорасли Halimeda, съставени от живи калцирани сегменти.

Те образуват малки варовикови люспици след смъртта им, наподобяващи бели корнфлейкс. С течение на времето тези люспи се натрупват в големи рифове, подобни на могили или биохерми. 

Откритите биохерми са огромни, по думите на Марди Макнийл от технологичен университет на Куинсланд , която е водещ автор на доклада за новото изследване.

Учените вече са картирали над 6000 квадратни километра.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини