От х:

Днес в x:

На 29 юли храмът "Висарион Смоленски" чества двоен празник, вижте програмата

На 29 юли се навършват 10 години от освещаването на катедралния храм „Свети Висарион Смоленски“, който на този ден ще почете паметта и на патрона си Свети свещеномъченик Висарион Смоленски. Православната църква почита светеца на 29 юли, когато се празнува и храмовия празник на православната обител в центъра на Смолян, която беше осветена на 2 юли 2006г.

Архиерейска света Литургия на 29 юли от 9.00 часа ще отслужи пловдивският митрополит Николай, който на 28 юли от ще 18 часа отслужи и Празнична вечерня с петохлебие в храма.

В празничните песнопения ще се включи митрополитският хор към митрополията в Пловдив, а дядо Николай е поканил много владици и епископи, а в свещенослуженията ще участват божи служители от Пловдивската митрополия и Смолянската духовна околия. Очакват се много официални гости, представители на държавната и местна власт, граждани и миряни от Смолян и околностите.

В празничния ден след Литургията и тържествения звън на 11-те камбани, ще бъде открита постоянната експозиция от икони, дарени от основните ктитори на храма сем. Здравка и Тодор Баткови. Уникалната семейна колекция е подредена в криптата на църквата и съдържа около 40 старинни икони от 18 и 19 век.

От 11,30 часа ще бъде раздаден благословен постен курбан с риба, хляб и вода, а организаторите са приготвили пликчета за 500 души. От 11.45 часа пред храма ще се започне народно веселие с участието на Фолклорен ансамбъла за народни песни и танци „Родопа” – Смолян.

Организатори на празника са Сдружение „Св.Висарион Смоленски и Църковното настоятелство при катедралния храм, с подкрепата на община Смолян.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини