От х:

Днес в x:

10 000 гръцки фирми мигрираха у нас след кризата там

Хиляди гръцки фирми са прехвърлили работата си у нас след сътресенията в южната ни съседка, които започнаха още през миналата година. Това съобщи в Хасково вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той посочи, че според различни оценки броят им е около 10 000. Основно се следва сценарият на изнасяне на производството в България заради по-ниските цени на електроенергията, данъците и т.н., а продукцията се изнася и към други европейски страни, не само към Гърция.

„Условията в България за инвестиции аз претендирам, че са добри. Тук голямо предизвикателство пред нас е ситуацията в съседни нам държави в Европа, защото добре знаете, че там, където има турболенции и трусове, парите бягат. И всяка от кризите, които са наоколо е заплаха за инвестиционния климат и у нас. Трябва да се научим обаче не само как да преодоляваме рисковете, а и когато има кризисна ситуация, да извличаме и позитиви от кризите“, коментира министър Дончев.

В резултат на кризата в Гърция миналата година и България е понесла щети, посочи министър Дончев. В същото време обаче е извлякла и позитиви, тъй като хиляди гръцки компании са мигрирали у нас, по думите му „заради по-стабилната обстановка и по-добрата данъчна тежест“.

Според Томислав Дончев обаче е много рано да се каже дали България ще успее да извлече дивиденти и от ситуацията след референдума във Великобритания, на който беше решено излизането ѝ от ЕС.

„Великобритания изнася за ЕС около 22 милиарда финансови услуги, 15-16 милиарда бизнес услуги и далеч по-ниски стойности има в производството на автомобили, медицински услуги и строителна техника. При евентуален брекзит голямата борба ще бъде кой да е новият финансов център на Европа. Тук, ако трябва да бъдем откровени, България няма капацитет да се бори за нещо подобно. Аз съм хем оптимист, хем в същото време съм здравословен реалист“, каза министър Томислав Дончев. И посочи, че все пак ако се задейства процедурата по излизането на Великобритания от ЕС, у нас може да се очаква локализацията на някои от фирмите, които в момента работят на нейна територия. Това обаче ще са компании предимно от сферата на производството, а не на финансовите и бизнес услугите.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ha
    HAM PARICKI
    11 -1
    22:43, 28 юли 2016
    Ко ко ко каза...? Смешно...............
  • 2
    Бр
    Браво
    10 0
    07:52, 29 юли 2016
    Не мислите ли, че е време някой да изхвърли Боклука!!!
  • 3
    Jo
    John
    6 0
    12:49, 29 юли 2016
    поименно, другарю дончев, моля някой счетоводител или адвокат да назове поне една фирма!
Последни новини