От х:

Днес в x:

Оланд създава Национална гвардия във Франция

Френският президент Франсоа Оланд потвърди решението си да създаде Национална гвардия, в която ще се включат съществуващите запасняци. 

Причината за това е да се подобри защитата от терористични атаки. 

Оланд уточни, че проектът за създаването на Националната гвардия, която ще подпомага работата на Министерството на вътрешните работи, ще бъде представен в началото на август. През септември пък ще се проведат консултации в парламента, за да може звеното да бъде създадено възможно най-бързо. 

Решението за създаването на Национална гвардия дойде на фона на атентатите в последните дни и най-вече този в Ница на националния празник на Франция, когато мъж прегази с камион 84 души. 

Според предварителния план в Националната гвардия ще могат да се включат и редови граждани.

В тази връзка вътрешният министър Бернар Казньов призова всеки, който не е безразличен към случващото се, да подкрепи инициативата.

Първата Национална гвардия във Франция е създадена през 1789 година на базата на гражданското опълчение на Париж по време на Великата френска революция. В периода на Реставрацията през 1827 година гвардията е разформирована по решение на крал Шарл Х. Три години по-късно, по време на Юлската революция е възстановена и съществува до 1872 година, когато е окончателно разпусната след събитията, свързани с Парижката комуна, припомни ТАСС.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини