От х:

Днес в x:

Всеки трети безработен зацикля за дълго в Бюрото по труда

Регистрираните продължително безработни лица в Бюрото по труда с престой над 1 г. в Хасковска област са 3 660 души в края на юни. Те представляват 36% от всички регистрирани, съобщи Иван Георгиев – началник на сектор в Регионалната служба по заетостта. Спрямо предходния месец май броят им намалява с 223-ма, което е 5.7%.

Ниската степен на образование и квалификация предопределят продължителността на престой на лицата с основно и по-ниско ниско образование на пазара на труда. В тази категория хора попадат 4 817 души от безработните лица или 47%. Спрямо месец май те намаляват с 220 човека или 4.4%. Висшистите пък са 1 125 души, което е 11% от всички без препитание. Безработните със средно образование, включително и със средно професионално, представляват 41% или 4 237 души от цялата съвкупност.

Данните на Агенцията по заетостта показват още, че през юни на работа са постъпили 579 безработни. 36 от тях са наети по програми и мерки по заетост. Междувременно през юни са обявени 324 свободни работни места. За първото полугодие на работа са постъпили общо 4047 безработни. Към края на миналия месец в областта са регистрирани 10 179 души. Спрямо предходния месец се наблюдава намаление с 3.4%. Причината е сезонната заетост, уточни Иван Георгиев. С най-ниско равнище на безработица е община Хасково -7.1%, а с най-висока е Маджарово - 26.4%. Така областта се нарежда на 11 място по безработица сред 28-те области в страната.

Ива Иванова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Ан
    анонимен
    12 0
    17:25, 28 юли 2016
    Освен черните кой друг ши работи за 350 лв. и то 6 месеца и те изкарват от тия скапани програми,и претенции имат за клалификация :Д
  • 2
    Ра
    Работодател
    8 -9
    17:48, 28 юли 2016
    В бюрото по труда всички да ги уволнят на никого няма да липсват. Абсолютни търтеи и безполезни чиновници. Те са просто регистратори на безработни. Нищо друго. Тази работа може да се върши от не повече от двама служители. Всички останали са излишни. Това познания за пазара на труда , активни контакти с работодатели от различни сектори да се знае кой от какви хора има нужда, активен и компетентен подбор при подадена заявка - няма такова нещо. Задниците си не мърдат от канцелариите и най-много да изнесат на таблото някаква нова обява. Като данъкоплатец съм изключително недоволен от опита ми да използвам т.нар "услуги " на трудовите посредници.С цялата си наглост на въпрос от моя страна в какви срокове мога да разчитам , че ще ми направят подбор ми отговориха , че те само обявявали местата и ако някой проявял интерес можело да ми го изпратят.Представяте ли си. 20 канцеларии пълни с чиновници , с директор , заместник и куп други щатове чакат някой да попита и тогава да ми го пратят. Че затова си има сайтове.Безплатна обява , безплатно кандидатстване . За какво ми са те , че и заплата да и плащам
  • 3
    Uf
    Uf
    9 0
    20:35, 28 юли 2016
    Айде сега господин работодател - че са много чиновниците, много са. Ама е нагло от твоя страна да очакваш други да ти правят подбора на кадри. Добре е тези чиновници да са активни и да потдържат контакт със безработни и работодатели, да са добре запознати с квалификация и умения на търсещите работа. Ама и подбор да ти правят - еееееее! Ами само ти си знаеш какъв кадър ти е необходим, какво искаш и най-важното какво можеш да му предложиш. Ако си от тия дето първо предлагат минимална заплата докато служителя се докаже, има да си чакаш "подбор" - хората за да живеят и имат сили да работят трябва да ядат. Пък такива работодателски предложения за пробни заплати и периоди се равняват на нещо като - ти си задръж дъха, пък като съм удовлетворен от тебе можеш да дишаш. Ами пробвай господин работодател да си задържиш дъха примерно до утре. Пък после се тюхкай, що не били проявили интерес към твоето предложени за работа.
    • Ра
      Работодател
      0 -6
      08:44, 29 юли 2016
      Именно непознаването на пазара на труда води... Виж коментара
  • 4
    Ва
    Вай
    5 0
    09:22, 29 юли 2016
    Това са правилата на твоята игра, работодателю. Когато се научиш да не ядеш, тогава създавай такива правила! Навсякъде в цивилизованите страни технически, инженерни, лекарски, адвокатски и престижни специалности започват не на 1000 лв. заплата, а на три пъти повече! И след като служителят иска да получава тази заплата и се а цанил за нея, вече е негова отговорност, да бъде компетентен, да следи новостите, да се развива, защото ако не е доволен началника - служителя си отива. Прости ясни правила наложени от реалния живот и икономическите условия! Дори един берач на домати както казваш ти има норма на бране, но има и надница. Според тебе кой нормален човек ще си търси работа за без пари - значи вие работодателите за всико друго искате и изисквате, но като стане дума за заплата - увъртате. В цял свят предложението за дадена работа върви с заплатата, която се полага. Кога ще научите да предлагате работа цивилизовано? Ама не - вие разсъждавате по Хасковски - сега ще предложа минимума, да го видя аз тоя как работи, какъв характер има и като се усъвършенства и се научи да живее с малко, ще му вдигна заплатата с 20 лв. Пък ако е тих кротък човека - ще си го оставя на мимумума! За работно време и спазване на кодекс на труда и дума да не става! Ей това сте вие хасковските работодатели!
    • Ра
      Работодател
      1 -3
      09:59, 29 юли 2016
      Виждам , че си настоявате на вашето явно имате горчив опит с подобен работодател. Дайте да ги видим тези технически кадри. Къде се тези компетентни инженери и други технически специалисти , че аз нещо не ги намирам.В крайна сметка свят широк. Всеки може да си намери място под слънцето. Само , че там накъдето гледате т нар от вас цивилизовани страни изискванията са такива , че поне половината местни " инженери " само могат да гледат през ключалката посочените възнаграждения. Намират си работа разбира се , но далеч от претенциите им за образовани и ценз.Понже сме захванали темата , макар тук да не му е мястото , нека ако има търсещ работа автомобилен инженер/ ДВГ , експлоатация и др подобни / с говорим общ английски и перфектен технически в областта на автомобилната техника , да прати автобиография на диджейби95@абв.бг. Стартова заплата - 1800 лвЗаместете кирилцата в мейла с латиница
  • 5
    Бе
    безработен
    3 0
    09:54, 29 юли 2016
    Такива като теб искат друг да им свърши работата и наготово да ти прати работници да ти работят за жълти стотинки.Едва ли не да ги принуди да ти работят.Ако си напрегнеш малко гънките ще разбереш защо не ти пращат хора.Обзалагам се че заплатата която предлагаш е около минималната.Българският работодател така и не разбра как се наемат работници!Така и не разбрахте че работник се квалифицира и отглежда-за да не избяга при друг работодател!Че трябва и отношение!!!
    • Ра
      Работодател
      1 -1
      10:01, 29 юли 2016
      Вие например каква заплата очаквате за пренасяне на метали , ламарини и други подобни / 8 часа / от понеделник до петък. С рабтно облекло и осигурен обяд.
  • 6
    Бе
    безработен
    3 0
    10:37, 29 юли 2016
    На мен от бюрото по труда са ми предлагали много пъти да работя при работодатели при които не искам да работя -" защото съм със подходящо образование " според тях , изобщо не отивам и никой не може да ме принуди.Градът ни е малък и когато един работодател не е коректен се чува веднага!!!За това всички младежи се изнесоха от страната .На никой не му се работи за 400-500 лева!
    • Га
      Гастербайтер
      0 0
      14:17, 29 юли 2016
      Че като се изнесоха да не би да вземат 4000 - 5000 евро. Пак са нискоквалифицирани бачкатори и вземат немските 400-500 лв например.
  • 7
    Ра
    Работодател
    1 -2
    11:52, 29 юли 2016
    Да. 500 лв е съизмеримото минимално заплащане за България в сравнение с минималните ставки в страни като Германия , Италия и др. като отчитаме стандарта на живот в тези страни. Това е заплата , която се два у нас за ниско квалифициран труд - продавачки , Макдоналдс , бензиностанции , общи работници и т.н. Който не иска- не работи. Макар , че според мен 500 лв са повече от 0 но ....
  • 8
    На
    Наглеци
    0 0
    16:03, 29 юли 2016
    Защо сте толкова нагли всички дето се водите работодатели бе! Научете си вие да живеете с 500 лв. първо, че после се гаврете с работниците си. На вас ви е лесно като сте затруднени финансово да забавите заплатите, да не платите осигуровките, да намалите разходи от сорта на отопление на места където работят служителите ви или да ги оставите да се пържат в жегата, да съкратите някой, да намалите заплати и други подобни. Всичко от служителите и от труда на работниците пестите. Защо не си намалите климатиците в шефските си кабинети, защо вие не минете на по-евтини цигари, защо не разредите ходенето по ресторанти и купуването на маркови дрехи, защо не ограничите вашите си разходи. Значи чуждите семейства могата да гладуват - ама вашето не. Вие нали се сещате, че ако няма кой да ви робува колкото и пари да имате, те свършват и други не може да извадите. Печеливш бизнес само от началник няма - като няма кой да ви работи за нищо не ставате! Служителя е длъжен всичко търпи и да проявява разбиране. А какво разбиране от ЕВН ще проявят, ако човек не си плати тока. А храна без пари никой дава. Големи тарикати сте вие работодатели. Ако остане на вас, хората ще трябва да ви плащат, че ви работят. МОШЕНИЦИ сте всички до един!
    • Ра
      Работодател
      0 0
      16:41, 29 юли 2016
      Никой работодател не е длъжен да осигурява пълното щастие на своите работници. Трудовите взаимоотношения са сделка - вие продавате труда си , аз го купувам на договорена цена - това е . Няма как едно кафене да ви даде 1500 лв заплата , защото кафето трябва да е 3 лв и никой няма да го купи. Така е във всеки бранш. Има пределна стойност на трудовите разходи в цената на крайния продукт поради неговата пазарна цена.А пазарът в България е евтин , и затова цената на труда е евтина.Всяко нещо си има икономическа логика. Разбирам доводите ви , но за съжаление икономиката едва крета и повече няма накъде. Ако не сте доволен от даден работодател например , можете да го смените. Ако много хора са недоволни - сдружават се в синдикат и си търсят по-добрите условия.Ако не ви стигат парите си намерете допълнителна работа , квалифицирайте се , научете език , потърсете работа в чужбина , направете свой бизнес- възможности много.За съжаление капитализма убива много човешки отношения , но това сме си избрали.Виждам , че имате конкретно недоволство от работодателя си. Няма проблем - напуснете го.Животът , квалификацията ви , уменията ви са си ваши.Колкото до това , че като няма работници бизнесът и парите свършват сте напълно на погрешен път. Не се е случило последните 300 години капитализъм , няма и да се случи следващите 300. Пазарните отношения , търговски и трудови ,си намират баланса.За съжаление в България има едно насадено чувство , че някой друг трябва да мисли за нас , да ни даде заплата , работа , пенсия и затова сме на това дереже. Кризата с бедността , липсата на работа , мизерията , безпаричие , глад и неплатени сметки към ЕВН западните държави са го преживели преди 100 и повече години. Всичко се повтаря.
    • Ра
      Работодател
      0 0
      16:45, 29 юли 2016
      Печеливш бизнес само от началник няма - като няма кой да ви работи за нищо не ставате!
      Между другото нещо подобно стана с тираджиите. Настъпи криза за водачи на камиони и заплатите се вдигнаха до намирането на баланс. Ако претенциите на водачите продължат , пазара започва да се насочва към водачи от Украйна , Молдова , Беларус докато и там нещата станат същите и така векове наред
  • 9
    Вярно, че работодателя не е длъжен да осигури прекрасен живот на своите работници, но е длъжен да инвестира в тяхното развитие, или поне така се прави на запад, на където уж сме се запътили. Не може в едно предприятие да не са осигурени поне минимално допустимите условия за труд, както и подходяща материална база, а работодателя в същото време да има някакви мега нереалистични изисквания към квалификацията на своите работници. Това, което сега инвестираш в квалификация и обучение на работниците си, както и в работни заплати, ще ти се върне в пъти, например след десет години. Но първо трябва работодателите да започнат да си планират дейностите дългосрочно, а не да се цели постигане на максимална печалба за кратко време, като се минимизират разходите...
    Икономиката на България наистина едвам крета, но изглежда, че повечето работодатели си живеете доста добре. Сигурно обаче и през ум не ви минава, да вдигнете малко заплатите на служителите си, за сметка вашата печалба? А и данък печалба не плащате, което личи и от данните, които ежегодно обявяват за събираемостта от различните видове данъци. Което реално означава, че нямате никаква отговорност към обществото.
    Капитализмът е обречена система, не го ли осъзнахте вече. Следва криза след криза... Работните места никога не са достигали за всички, а сега този проблем все повече ще се набива на очи, защото има тенденция към пълна автоматизация на производствените процеси, а не всички можем да бъдем инженери или програмисти. И не аз съм избрал тази система, защото тя е създадена преди няколко стотин години, както и вие т. нар. работодатели отбелязахте.
Последни новини