От х:

Днес в x:

Американците се боят да стават супер хора

Американците не са във възторг и се отнасят доста скептично към последните научни постижения, които могат да дадат на хората свръхспособности и здраве. Това съобщава Popular Science, като се позовава на резултатите от национално допитване.

Социолозите от Pew Research са анкетирали 4700 граждани на страната, като са искали да узнаят тяхното отношение към три от новите технологии - редактирането на човешкия геном, поставянето на електронни импланти в мозъка и преливането на синтетична кръв. Макар тези технологии да са все още в начален етап на разработка, потенциалът им е огромен. Например "ремонтирането" на човешкия геном би премахнало наследствените болести, чдин чип с мозъка би ускорил обработката на данни, а синтетичната кръв би ни направила по-издражливи.

Но рисковете при тези иновации са по-важни за американците, отколкото евентуалните ползи. 68% от анкетираните били притеснени от редактирането на генома, 69% - от мозъчните импланти, 63% - от изкуствената кръв. като причина за тревогата анкетираните сочат, че тези технологии за подобряване на човешката природа ще са на разположение само на богатите и само ще увеличат неравенството между хората.

Според проучването, американците може и да приемат микрочиповете в мозъка си, ако това е временно. Като цяло хората изказвали одобрение, когато новите технологии връщат здравето, но не и в случаите, когато дават нови способности.

Предишно социологическо проучване на Pew Research от 2014 год. показа, че една трета от американците обвиняват новите технологии, че заради тях работният им ден е станал по-дълъг.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини