От х:

Днес в x:

Половината заместник-министри участват в бордове, съвети и комисии - без възнаграждение

Членовете на политическите кабинета на половината от министрите участват в различни бордове и управителни съвети. Това става ясно от писмените отговори на министрите до група депутати от ГЕРБ и РБ.

Тези министри, чийто заместници, началници на кабинетите, парламентарни секретари участват в различни управителни тела, с държавно участие, твърдят, че това се прави безвъзмездно и без да се осъществява заплащане. От писмените отговори на министрите става ясно и различния им подход към публичността. Част от тях са изключително обстоятелствени, изреждат поименно състава на политическите си кабинети, както и всички заемани от тях постове. Друга част от членовете на правителството обаче са изключително лаконични към депутатския интерес.

Премиерът Бойко Борисов декларира, че нито един от членовете на политическия му кабинет – началник, парламентарен секретар, медиен координатор - не участва в бордове, нито получава допълнително възнаграждение.

Правосъдният министър Екатерина Захариева също отговаря, че нейните заместници и членове на политически кабинет не участват в бордове. Идентичен отговор дават и външният министър Даниел Митов, земеделският министър Десислава Танева и министърът на спорта Красен Кралев.

Петима от министрите в правителството дават положителен отговор за членове на кабинета си, които участват в различни дружества, комисии и други органи, с държавно участие. Всичките обаче го правели, без да получават възнаграждения.

Министърът на транспорта Ивайло Московски декларира, че неговият заместник Валери Борисов е член на борда на “Информационно обслужване”, без да получава възнаграждение за това.

Здравният министър Петър Москов посочва, че всичките му заместници участват в различни бордове. Бойко Пенков е член на Надзора на НЗОК, Ваньо Шарков е избран за член на ръководството на МБАЛ-Бургас, но все още не е вписан в Търговския регистър, Адам Персенски е член на Надзора на НЗОК, както и на Съвета на директорите на болницата в Габрово. Началникът на кабинета на Москов – Руслана Петрова, парламентарният му секретар Мартин Павлов и началникът на пресцентъра Ивалина Павлова не участват в бордове.

Тримата заместници на финансовия министър Владислав Горанов членуват в няколко съвета. Заместник-министър Кирил Ананиев е в Надзора на НЗОК и на Българската банка за развитие, както и в УС на ДФ “Земеделие”. Заместник-министърът на финансите, която ГЕРБ номинираха за шеф на КФН, Карина Караиванова е председател на Фонд мениджър на финансови инструменти, както и участва в УС на Национален иновационен фонд и Национален доверителен екофонд. Третият заместник на финансовия министър Фейзи Бекир е председател на Съвета на директорите на Многопрофилна болница в Кърджали. Началникът на кабинета на Горанов – Георги Йорданов е член на ПУДООС. Съветникът на министъра на туризма Николина Ангелкова – Живко Табаков и началникът на кабинета Лидия Благоева са били избрани за членове на Съвета на директорите на “Слънчев бряг”, но все още не са вписани в Търговския регистър. Те също не получават възнаграждение за допълнителната си ангажираност към морския курорт.

Социалният министър Зорница Русинова изрежда 25 различни държавни структури, които ръководят или в чието ръководства участват членове на нейния политически кабинет. Министърът обаче спестява имената на конкретните лица и точните позиции, които заемат.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочва, че заместникът й Жечко Станков участва в ръководството на БЕХ, както и в Съвета по енергийна сигурност на МС, междуправителствена комисия с Черна гора и браншови съвет в областта на въгледобива. Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов участва в ръководството на двата фонда към МИЕ, които отговарят за ядрената енергетика у нас, както и в Съвета по енергийна сигурност на МС, междуправителствена комисия с Кипър и отраслов съвет за условията на труд в сектор “Енергетика”. Мария Андонова, началник на отдел за “Връзките с обществеността и протокол” в МЕ участва в Междуведомствена работна група за “Открито управление”.

Министърът на културата Вежди Рашидов е изключително подробен в описа на участията в различни съвети, дружества и комисии на членовете на политическия му кабинет. Заместник-министърът на културата Бони Петрунова участва в 18 комисии, Надзорни и Управителни съвети и др. Заместник-министърът на културата Боил Банов има участия в 16 различни съвети, работни групи и др. Началникът на кабинета на Рашидов – Ива Петрони участва в Работна група за Комуникационната стратегия за Българското председателство на ЕС през 2018 г. Началникът на пресцентъра на Културното министерство Радка Петрова също е участник в Работната група за Комуникационната стратегия, както и в неправителствена организация.

Парламентарният секретар Весела Щерева ръководи неправителствена организация.

От отговорилите министри, най-лаконична е министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

“Членове на ПК на министъра на регионалното развитие и благоустройството /заместник-министри/ участват като представители на МРРБ в съвети, комитети, комисии, работни групи и органи на управление на фондове, за което не получават възнаграждение”, отговаря Павлова като спестява имената на членовете на кабинета си. Отговори от останалите членове на правителството – вицепремиерите Кунева и Бъчварова, както и министрите Лукарски, Ненчев и Василева до тази сутрин не бяха публикувани на интернет-страницата на парламента.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ха
    хаха
    1 0
    09:57, 22 юли 2016
    Значи пада дива търговия с влияние и укриване на доходите от нея :)))
  • 2
    Ха
    Хаджи ровоама
    2 0
    13:03, 23 юли 2016
    Значи всички учасвуват в бордове но работят без заплати тоест НА ПОЛЗА РОДУ Тия хора ни мислят хептен за АБДАЛИ Ми то и тригодишно циганче ще се сети че това не е такаБойко и той вярвал че не получават заплати Значи и той влиза в графата АБДАЛ А толкова лесно може да се установи за парите --но никой не иска щото са като свински черва БОЙКОООООООО Бойко ти градиш имидж а тия плъхове около теб ти плюят под опашката РАЗКАРАЙ ги дорде е време
Последни новини