От х:

Днес в x:

Дрон засне край Сърница древен град, защитен от изсечени змийски глави

Изображение 1 от 2

    На древен град, погълнат от горите и забравен от хората се натъкна съвсем случайно експедиция от журналисти край село Сърница в община Минерални бани, съобщиха от общината.“ Бяхме тръгнали с двама колеги към „Орлови скали” за да направим снимки на изсечените човешки профили с дрон, но се объркаме в гората“, разказа Паулина Михова. „На едно място, към което нямаше никакъв друг достъп видяхме да стърчи острия връх на скала. Изненадата ни беше пълна, когато дронът на Иван Мануилов ни разкри величествената гледка. Ставаше въпрос не за една скала, а за цял комплекс, изсечен в скалите. Най-добра видимост към него има единствено от въздуха. Градът има ясно изразен портал със стълбище, което води към него. Налице са и изсечени в скалата ниши, което е неизменния белег за светилище. От двете страни на портала има високи кули, сечени в скалата, които наподобяват увила се змия и завършват със змийски глави. Целият комплекс е дълъг около 900 метра, като порталът е разположен близо до центъра, по дължината на скалата“.

    Снимките вече са изпратени на праисторици в София, които определят находката като нещо изключително и с международно значение за археологията и праисторията.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (17)

    • 1
      Ни
      Никодимчо
      6 -2
      10:28, 29 юни 2016
      Повече ми прилича на жаба, отколкото на змия... , но все пак си е интригуващо и мистериозно.
    • 2
      Ja
      Jack Bauer
      14 -4
      11:17, 29 юни 2016
      Дано археолозите изпреварят гадните иманяри.
      • H3
        H31T4R
        8 -3
        14:59, 29 юни 2016
        Те археолозите са по зле и от иманярите...
      • Га
        гаден иманяр
        7 -5
        16:20, 29 юни 2016
        ако не са иманярите много неща нямаше да са открити
      • Ja
        Jack Bauer до гадния иманяр
        5 -1
        23:29, 30 юни 2016
        И много неща нямаше да за безвъзвратно загубени.
    • 3
      An
      Angkor Wat
      5 -1
      11:57, 29 юни 2016
      край село Сърница :-)
    • 4
      Ст
      Станимир
      14 -7
      14:36, 29 юни 2016
      Чел съм много книги по тази тема.Не знам дали вярвате в ''рептили'', но това са влечугоподобни същества, които са живеели на планетата Земя много преди нас.Има теория, че те все още са тук сред нас, но все още единствените доказателства за тяхното съществуване са много малко.Който се интересува по тази тема, може да намери всичко в интернет.И ако човек се замисли, ще разбере, че във всяка една култура се споменават приказки и басни за три глави змейове, дракони, змии (особено змията при Адам и Ева на дървото).Замислете се малко над тази част от човешката история.
      • Go
        gost
        7 -8
        15:13, 29 юни 2016
        Много си се замислил, Станимире :)
    • 5
      Аг
      Агент Скъли
      6 -7
      15:26, 29 юни 2016
      То всеки туристически излет ако ставаше находка и от всеки дрон - сензация ... Защо се връзвате на такива идиотии? Полка за 5 лева и Мачу Пикчу ще "премести" в Баните!
    • 6
      Кр
      Красивия
      8 -2
      18:00, 29 юни 2016
      Аз не знам някои хора толкова ли са глупави, че си мислят, че сме сами на този свят.Трябва да си доста ограничен човечец, за да вярваш, че само хората са на тази Земя или свят.
    • 7
      Зн
      Знаещ
      3 -6
      01:26, 30 юни 2016
      Комплекса е част от тайни до които е забранено да се докосват археолози и иманяри , както и обикновени хора ! Не забравяйте ,че сте Народа на Магите , Народа на Великият гущер ! Във Вашата кръв тече и част от рептилите , тъй като искахте да бъдете силни и да побеждавате в боя и войната ! Сегашната ви история е смешна и трагична , защото е изопачена ! Сред Вас , Българите има много специални хора ! Моята жена умееше да превръща камъка в каквото си поиска и беше убита ! Намерих и други хора владеещи други "изкуства" ! Препоръчвам да не ходят на тези места хора незнаещи за древността на българите и техните магични ритуали , както и хора които хал-хабер си нямат ,че Пазителите на това свещено място ще ги премахнат от тоя свят ! А това означава ,че без извършване на определени свещени ритуали направени от вещи хора мястото е прекалено опасно не само за разкопки , но и самото пребиваване там ! Това е предупреждение на най-високо ниво !
      • H3
        H31T4R
        6 0
        14:34, 30 юни 2016
        Вчера бях там и се чудех защо днес имам разтройство, а то било това. В самите ти братвежи има противоречие намери си го и ще говорим пак. А мястото е хубаво. Всеки който не му е толкова лабилна психиката може да го посети.
    • 8
      Ив
      Ива
      1 -3
      20:42, 30 юни 2016
      Подкрепям СТАНИМИР, че някои не са чели за тайните и светите места на България. А що се отнася за рептилиите, имало ги е , и още са сред нас. Прочетете за тези същества в Интернет и ще разберете какви са били. Защо някои си мислят, че сме сами на тази планета ? Навярно, защото им се иска. Ами да вземем например за Царичината дупка - мистериозно българско място, когато правеха разкопките там, как така мистериозно загинаха някои от работещите по този обект ? И много други такива примери...Дори и да се пристъпи към тяхното разгадаване, наистина трябват "специални хора", които владеят някои ритуали.
    • 9
      Фе
      Фея
      1 0
      09:27, 2 юли 2016
      Като гледам снимките ми се струва интересно място. Вярно е, че не само България, но и в света има доста такива тайнствени и пълни с мистерия места. И все пак, няма ли някой от този край, който да е чувал някакви легенди, митове, свързани с това място?
    • 10
      Ed
      Edna
      1 0
      21:08, 2 юли 2016
      Четете Тракийското писмо декодирано, има я в някои библиотеки. Много тайни ще просветнат!
    • 11
      Зм
      ЗМИЯ
      0 0
      22:08, 26 сеп 2016
      Бях в групата, която тези дни се изкачи лазейки до това място. Беше обявено от госпожа Михова, че сме първата организирана група, посетила мистичното природно образование. Няма съмнение , че е древен ритуален комплекс. По пътя към него се виждат прословутите трапецовидни ниши, издълбани в скалите В някои отношения наподобява далеч по късните тракийски скални светилища. Оказа се, че иманярите вече са го посещавали. Престояхме доста време, но, разбира се, не усетихме обещаното ни енергийно зареждане.
      Тук за трети път се сблъсквам със силнота желание на местните, да ги наречем любители-
      археолози, да обяснят нещата, използвайки най-първоначалните предположенията на някои археолози-професионалисти, свои виждания, почерпени от разнообразна литература и най-вече от лекомисления в това отношение интернет, и свои фантазии. Не е лошо да обясняваш и обогатяваш историята на родния си край, не е лошо да подпомагаш по този начин туризма, но когато говориш за праистория, трябва да имаш освен фантазия и познания в множество науки,
      за да не възникват комични противоречия, като рисуване на картини от праисторическия живот
      без НИКАКВО доказателство.
      • Ак
        Ако можеш забрави
        1 0
        13:08, 25 сеп 2017
        Вчера бях в една група..отново водена от г-жа Михова.
        Не мога да не се удивя на невероятната красота и сила на природата, но ни беше описано и обяснено от съвсем неподготвен човек..като г-жа Михова - очевидно ощипана от великата змия :) Толкова лаически обяснения..със силата на ЕЖК (една жена каза)...и ми е много жал, че бяхме употребени за реклама
    Последни новини