От х:

Днес в x:

Путин и Ердоган ще говорят лично за пръв път, откакто Турция свали руския Су-24

Руският президент Владимир Путин ще проведе утре (29 юни) телефонен разговор с турския му колега Реджеп Ердоган. Това ще е първият пряк контакт между двамата след инцидента от миналия ноември с руския боен самолет, свален над Сирия от турски изтребител.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че разговорът ще се проведе „по инициатива на руската страна“, след като турският президент изпрати до Кремъл писмо, в което се извинява за инцидента, предаде БГНЕС.

„С изпращането на писмото на президента Ердоган бе направена важна стъпка към нормализиране на отношенията“, заяви Песков пред журналисти. „За няколко дни ще е възможно да се нормализира всичко, но работата в това направление ще продължи“, добави Песков.

По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм заяви по телевизия TRT, че страната му е готова да компенсира Русия за щетите по сваления самолет. По-късно политикът се отказа от тези думи, отбелязвайки, че става въпрос само за извинения.

Отношенията между двете страни рязко се влошиха след инцидента от 24 ноември, когато турски изтребител свали в сирийското въздушно пространство руския боен самолет Су-24.Руската стана окачестви това като „удър в гърба“ заради положителното състояние на двустранни отношения отпреди инцидента. Президентът Владимир Путин въведе редица санкции срещу Турция заради инцидента.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини