От х:

Днес в x:

Лондон изключва втори референдум за членството в ЕС

Британският държавен министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън изключи възможността за втори референдум за Брекзита, предадоха АФП и БТА.

Лидингтън заяви в интервю, публикувано днес в полския консервативен в. "Жечпосполита", че "при демокрацията трябва да се зачитат резултатите от референдумите".

Идеята за нов референдум беше повдигната вчера от лидера на полската управляваща партия "Право и справедливост" Ярослав Качински. Също вчера Лидингтън участва във Варшава в среща на външните министри и високопоставени представители на 10 страни от ЕС (от Централна и Източна Европа), организирана по инициатива на полския диплoмат № 1 Витолд Вашчиковски.

Лидингтън подчерта, че избирателната активност е била много висока. Гласували са над 72 на сто от избирателите, повече отколкото на последните парламентарни избори, посочи той.

Разпадането на Великобритания, ако Шотландия реши да напусне Обединеното кралство, "би било трагедия", заяви британският политик.

"Излизането на Шотландия от Великобритания може да има тежки икономически последици" и няма гаранции, че тя ще се присъедини бързо към ЕС, добави той. Шотландският първи министър Никола Стърджън се лъже, ако смята, че шотландският парламент има право на вето върху референдума от 23 юни, добави Лидингтън.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини