От х:

Днес в x:

Руският изтребител шесто поколение ще лети и без пилот

Руският боен самолет от шесто поколение ще бъде хиперзвуков, а първият полет ще се състои до 2025 год, съобщи в четвъртък, 9 юни, ТАСС  като се позовава на официален източник от военната авиация - директора на ОАК Владимир Михайлов.

Обликът на перспективния изтребител е вече определен. Скоростта на самолета ще достига наколко Маха, ще бъде едноместен, свръхманеврен, многофункционален и построен от композитни материали по технология стелт.

Изтребителят шесто поколение ще може да функционира и като безпилотник. "Самолетът ще има кабина, но при това ще може да лети както с пилот в нея, така и без него, т.е. ще обедини пилотируем и безпилотен вариант", разказват от ОАК.

Машината ще бъде въоръжена с далекобойни хиперзвукови ракети.

Напредъкът до момента е на ниво научно-изследователска работа и техническо проектиране. 

По рано тази година Русия съобщи за разработката на изтребители шесто и седмо поколение. Изтребителят шесто поколение ще замени Т-50, който в момента се изпитва. Предполага се, че новата машине може да бъде създадена през следващото десетилетие.

В САЩ също се разработва шестото поколение изтребител F/A-XX, Boeing е главен разработчик. Програмата стартира през 2010.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини