От х:

Днес в x:

В Италия бе открит паметник на хан Алцек

Българското посолство съобщи подробности за церемонията по откриване на паметник на хан Алцек в Италия, сочен като пръв монумент на български владетел в чужбина
Паметникът се издига в Челе ди Булгерия (Celle di Bulgheria), община с около 2 хиляди жители в провинция Салерно на южната област Кампания. Тя е разположена в полите на планината Булгерия, която с внушителната си надморска височина от 1225 метра представлява природен феномен, тъй като се извисява в равнина без други възвишения наоколо.

Българският посланик в Италия Марин Райков откри паметника в присъствието на кметовете на Челе ди Булгерия и на Велики Преслав Джино Марота и Александър Горчев.

Тук бе българският посланик при Светия престол проф. Кирил Топалов, почетни консули и кметове на осем общини от областта. 

Особена тържественост на събитието придаваха украсените с български и италиански знамена улици и площади, както и изпълнението на националните химни на двете страни. Тържеството приключи с изявите на местни фолклорни певци. 

Кметовете на Челе ди Булгерия и Велики Преслав подписаха споразумение за побратимяване на двете общини. По поръчение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева на кмета Джино Марота бе връчен почетен медал за заслугите му за развитието на италианско-българските отношения. 

В приветствието си посланик Марин Райков обърна специално внимание на историческите извори, които свидетелстват за заселването на предвожданите от Алцек прабългари по тези земи и пожела Челе ди Булгерия да се превърне не само в символ на българско-италианското приятелство, но и в туристическа дестинация за българите, които посещават Италия, както заради културно-историческите връзки, така и заради изключителната красота на природата в региона. 

Хан Алцек, който е сочен за син на Кубрат и брат на Аспарух, предвожда панонските прабългари при заселването им на териториите на Лангобардското кралство. 

Историкът Павел Дякон свидетелства, че при управлението на Гримоалд Първи (Grimoaldo I), крал на лангобардите и на Италия през 662-667г., хан Алцек получава титлата гасталд - кралски велможа, управляващ административен окръг с граждански, военни и юридически задължения. 

По-късно неговият син Ромуалд Първи Беневентски (Romualdo I di Benevento) му предоставя земи, в които да се засели заедно с воините си.

През 1988 г. посланик Райко Николов, баща на настоящия български посланик, установява връзки с Челе ди Булгерия. 

Преди две години посланик Марин Райков лансира идеята за издигането на паметник на хан Алцек. Идеята бива реализирана благодарение на подкрепата на фондация "Трежър" и на български център "Просветление".

Статуята, висока 2,20 метра, е дело на скулптура Дишко Дишков със съдействието на доц. Николай Нинов. В предварителна информация, разпространена от Националния исторически музей, бе посочено, че "такова е фамилното име (Булгари) и на един от крупните производители на парфюми".

Фамилията на световноизвестните италиански бижутери "Булгари" не е свързана със заселването на Алцековите прабългари в Италия. Нейният предтеча Сотириос Георгиос Вулгарис (Булгарис) изработва предимно сребърни бижута в село Каларитес, в гръцката област Епир. 

През 1877 г. се премества на остров Корфу, а през 1881 г. емигрира в Неапол и три години по-късно се установява в Рим. 

Едва през 1990 г. бижутерската къща "Булгари" лансира първия си парфюм, а от 1993 г. стъпва твърдо и на този пазар. Пет години по-късно разширява дейността си и в сферата на кожените изделия, и на слънчевите очила.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Но
    Нова
    0 0
    15:23, 13 юни 2016
    Ето, в "История на тракобългарските царе" може да се намерят много интересни истории не само за хан Алцек! На много места има да издигнем статуи и в много неща да се поучим и укрепим чрез историята си !
Последни новини