От х:

Днес в x:

Голямата цел на учителя – децата да обичат страната си!

Първата задача на учителите е да дадат конкретни знания, но голямата цел пред всеки учител е да научи децата да познават и обичат страната си, да се гордеят с нея и да искат да работят за нея. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред "Фокус" по повод 24 май.

"Учителите са хората, на които поверяваме най-ценното, което имаме – децата си. Това е огромно доверие, но и огромна отговорност", заяви Фандъкова.

По думите й не напразно българските учители са сред пазителите и будителите на българския дух и национална идентичност.

"Учителите имат мисията да откриват и развиват талантите на всяко дете, да ги учат да са критични, със собствена позиция, която да отстояват. Затова общественото признание и уважение са ключовият мотивиращ фактор за учителите", допълни кметът на София.

"За последните 5-6 години в сектор "Образование" бяха постигнати реални резултати от реформата, която се очакваше и от учители, и от родители", заяви Фандъкова.

"Само преди няколко дни Европейската комисия посочи, че България е изпълнила препоръките в сектор образование с приемането на Закона за училищното и предучилищно образование. Това е голяма заслуга на управляващото мнозинство и лично на председателя на комисията по култура Милена Дамянова, която още като зам.-министър започна работа по закона. Преди няколко години Европейската комисия отбеляза като успех и въвеждането на предучилищното образование за 5-годишните деца", отбеляза Фандъкова.

Кметът на София посочи, че през 2016 г. правителството отпусна 140 млн. лв. повече за средно образование, като 80 млн. лв. от тях са за учителските заплати.

"Заплатите не са всичко, но са част от положителните стимули, наред с постоянната квалификация, която държавата осигурява. Ролята на учителите в процеса на изработка на новите учебни програми и учебници трябва да бъде водеща. В дебата за това кои произведения да останат в учебните програми и къде точно да бъдат изучавани, учителите имат точен поглед и вярна преценка. Вярвам, че министерството ще работи активно в диалог с тях", заяви Фандъкова.

"Основното предизвикателство е трайното връщане на доверието в образователната система. Новият закон поставя фокус върху уменията и практическите знания, така че младите хора да бъдат успешни и предприемчиви. Заложени са механизмите за подкрепа и на учителите. Пред тях стои предизвикателство да използват новите технологии и дигитални умения, така, че да привличат и задържат вниманието на децата към ученето и знанието", каза още кметът на София.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини