От х:

Днес в x:

Очите издават възрастта

Не стойте дълго пред компютъра и спете повече, за да имате свеж поглед

Очите са "прозорецът към душата" и са нещото, което първо се забелязва, когато човек ви погледне. Мимиките, емоционалното състояние и движенията на очите играят огромна роля при първото впечатление. За съжаление тази зона от лицето се характеризира с много деликатна кожа, уязвима на агресиите на околната среда и там най-рано се появяват следите на преумората и преждевременното остаряване. Това много често е следствие от различни причини. Преди човек да реши да бързо да замени продукта, който полза за очи с по-силен, е важно да потърси професионален съвет, за да анализира състоянието на деликатната зона. Този анализ би дал информация за кожната текстура, пигментацията в зоната и евентуален възпалителен процес, който може да е в основата на състоянието. Дори могат да се открият милиуми и натрупване на микрокомедони вследствие на неправилно почистване. Вашият козметичен консултант най-точно ще разграничи първопричинителите на преуморения вид на очите, които може да са подпухнали, с тъмни кръгове и фини линии и ще ви създаде реалистични очаквания по отношение на резултатите, които могат да се постигнат. Например, има хора с наследствена пигментация в тази зона и там дори пълноценният сън не изиграва особена роля. Много важно е да се обърне внимание на продуктите за разгримиране. Ако след това усещате раздразнение и очите ви се зачервяват, това определено не е вашият продукт. Но, обръщам внимание, че някои хора не почистват добре грима от очите преди сън и това може да е част от причините за дискомфорт или прекалено грубо разтриват зоната около очите. Гелообразните успокояващи почистващи продукти са подходящи, когато ползвате тежък грим. Препоръчително е да използвате продукти и без алкохол, които в добавка съдържат копринени аминокиселини за подсилване и на миглите. Водоустойчивият грим изисква специални мастно-базирани продукти със съдържание основно на растителни масла.
Подпухването под очите, понякога и на клепачите или и на двете зони е друг често срещан проблем, които създава усещане за преумора в изгледа. Много често причината е задържане на течности в заобикалящата тъкан. Сутрешното подпухване не е тема в случая, тъй като се дължи на липса на мигане по време на сън. Движенията на клепачите са като упражнения за очите и те допринасят за дренажа на течности в зоната. Така, че това подпухване изчезва час до два след събуждане. Човек мига средно по 12 до 15 пъти в минута, което освежава очите. Дългата работа пред компютъра намалява движенията на клепачите до 4-5 и води до застой на течности и подпухване. Сенната хрема причинява същите симптоми, тъй като повишеният хистамин отключва задържането на течности. Полените и някои синтетични съставки използвани в почистващите средства за дома, също могат да доведат до раздразване и зачервяване за минути, а допълнителното разтъркване на очите влошава ситуацията. В подобни случаи серуми за очи съдържащи лайка или водорасли много успокояват и намаляват подпухването. Червените и кафявите водорасли помагат за инхибиране на възпалителните медиатори, които водят до подпухване.

Тъмните кръгове са другият проблем

Много често е въпрос на наследственост. Разширените капиляри са предразполагащ фактор. Те са толкова малки в деликатната околоочна зона, че няма много пространство за червените кръвни клетки. Тогава капилярите започват да се разширяват, за да направят повече място и кръвта изведнъж прелива. Човешкото тяло се грижи да коригира ситуацията отделяйки определени ензими, но остава все пак лек синкав или червеникав оттенък след хемоглобина. Някои медикаменти също водят до разширяване на капилярите и поява на тъмни кръгове. И хората с алергични ринити, вследствие на сезонните алергии, могат да имат тъмни кръгове заради свитите синуси. Поради това е намалено движението на кръвта и малки венички в зоната на очите могат да се разширят. Промени в хормоналните нива по време на бременност или по време на месечния цикъл може да причини за кратко дефицит на желязо, което да причини по-бледа кожа и респективно да съсредоточи вниманието в зоната под очите. Същото е и по време на менопауза, когато е на лице цялостна загуба на кожен пигмент. В много от продуктите има светлоотразяващи перлени частички, които оптически заличават дефекта. Някои растителни съставки облекчават състоянието. Например екстракт от малина или боровинка укрепва капилярните стени.

И не на последно място ще спомена фините линии и бръчки в зоната, които също създават усещане за преуморен вид. Установено е, че 94% от хората страдат от преждевременни следи на остаряване в зоната на околоочния контур. Една от основните причини е незащитеното излагане на слънце. Първо се появяват дехидратирани линии, а мускулите в зоната отслабват. Видим сигнал е свличането на горния клепач. Прекомерното стоене пред компютъра дехидратира допълнително зоната и допринася за задълбочаване на бръчиците.
Не пренебрегвайте професионалните терапии за очи. Те съдържат съставки, които да намалят щетите нанесени от свободните радикали, богати са на витамини A, C и E, които подобряват кожната еластичност и регенерират. Силиконите в тях създават защитен филм срещу дехидратация. Нашето тяло се съобразява с цикличен ритъм на работа и почивка. Със същия този ритъм се съобразяват и продуктите за дневна и нощна грижа. Обикновено дневният продукт съдържа SPF, като например титаниев диоксид, който защитава срещу UVA и UVB лъчи. Много от тях съдържат и стягащи пептиди подобряващи кожната еластичност. Нощните кремове за очи съдържат регенериращи и анти бръчки съставки, които да стопират фотостареенето. Такава съставка е например ретинолът. Много е важно продуктът за очи да е добре нанесен с масажни движения до пълно абсорбиране от кожата, без грубо втриване. Количеството трябва да е приблизително колкото оризово зърно и да не оставя излишен мазен филм на кожната повърхност.

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини