От х:

Днес в x:

Експериментално лечение за първи път победи ХИВ

Екип молекулярни биолози с ръководител Камел Халили (Kamel Khalili) от Университета Темпъл са успели да изрежат сегмент на ДНК, които принадлежи на ХИВ. Екперименталното лечение е извършено с технологията за редактиране на гени CRISPR/Cas9 и за първи път дава резултат въху генома на живи животни. Публикацията за постижението е на сайта на университета.

В предишните си изследвания учените показаха, че CRISPR/Cas9 може да отстрани гените на вируса от генома на приемника, но досега това бе изпробвано върху култури клетки, взети от пациенти с ХИВ. 

Сега технологията за редактиране на гени е отстранила ХИВ от организма на мишки, на които вирусът е бил внедрен във всяка клетка на всеки орган. Учените внесли CRISPR, модифицирана за отстраняване на гените на ХИВ в животните, като използвали аденовирусен вектор — молекула, която съдържа необходимите нуклеотидни последователности, както и гени на белтъчината Cas.

Две седмици по-късно изследователите анализирали геномита на животните. Целевият сегмент на ХИВ бил изрязан от ДНК във всички тъкани, включително главния мозък, бъбреците, черния дроб и кръвните клетки. Анализът на вирусната РНК показал, че нейното количество е силно намалено в лимфоцитите и в лимфните възли.

Лечението на ХИВ в момента се провежда с антиретровирусни препарати, които подтискат размножаването на вируса, но не могат да го отстранят от инфектираните клетки. ХИВ вгражда свои гени в клетките на имунната система, при което тя започва да произвежда техни копия. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини