От х:

Днес в x:

Пълчища червени раци налазиха плажовете в Калифорния

    Плажовете на Южна Калифорния се покриха с килим от пълзящи ракообразни.

    Любителите на плажните разходки бяха посрещнати от хиляди малки червени създания.

    Някои хора ги наричат червени морски раци, въпреки че в случая се касае за представители на семейството на омарите.

    Въпреки страшния си вид, раците са напълно безвредни.

    Достигат дължина от едва няколко инча, хранят се с планктон, стават жертва на множество видове, в това число китове, риба тон, калмари и морски птици.

    Голяма част от създанията, изхвърлени на брега са вече мъртви. Не предстваляват никаква опасност, въпреки, че ароматът на хиляди мъртви раци едва ли е приятен.

    Подобно явление не се наблюдава за пръв път.

    Предполага се, че причината за появата им е Ел Ниньо – природният феномен, който насочва океански течения от Тихия океан към западния бряг на Централна и Южна Америка.

    Те изместват по-студените течения, а това обикновено предизвиква промяна в климатичните модели по целия свят.

    Раците предпочитат по-студената вода около бреговете на Долна Калифорния. Ако обаче водата се затопли в годините на Ел Ниньо, създанията започват да мигрират на север към Южна и Централна Калифорния.

    С влошаване на климатичните промени, в бъдеще може би ще станем свидетели на по-силни прояви на Ел Ниньо.

    Учените все още не са напълно сигурни как измененията в климата, ще се отразят на явлението. Сигурно е, че Земята се затопля, но е трудно да се предвиди как това ще повлияе на климатичните модели. Подобно на баскетбола – знаем, че резултатът ще се увеличава, но не бихме могли да предвидим дали конкретна стрелба ще влезе в коша.

    Знаем, че климатът ще се промени, заради факта, че океаните се затоплят. Тези фактори карат някои учени да предполагат, че Ел Ниньо ще става по-силен с времето.

    Всичко това означава, че е възможно скоро пак да станем свидетели на малките червени рачета. Не знаем дали ще се случи скоро, но сме наясно, че климатичните промени вероятно ще принудят много различни видове растения и животни да сменят ареала си. Вече наблюдаваме тази тенденция при пеперудите и птиците.

    Възможно е раците да са ранен знак, за това което предстои да се случи.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини