От х:

Днес в x:

Деветте енергийни източника на бъдещето

В края на миналата година Бил Гейтс посочи кои ще са 3-те технологии, които ще спасят света. Това са соларната химия, ново поколение батерии с размерите на басейн за плуване и соларната боя.

Бъдещето поставя много неизвестни пред човечеството. А когато говорим за оцеляване, наличието на енергийни ресурси е от ключово значение.

Как изглеждат 9-те енергийни източника на бъдещето и какво приложение им намират учените?

1/ Прозрачни слънчеви батерии

Те ще бъдат използвани като алтернатива на традиционните източници на енергия. В наши дни такива има например в Германия. С напредването на технологиите стойността на този тип батерии се понижава, а ефективността им расте. Учените са успели да разработят батерии, които можете да поставите на прозорците на дома си. Технологията за момента е доста скъпа, но в скоро време ще бъде достъпна и за обикновения потребител.

2/ Енергията на растенията

Тя ще осигури електричество в отдалечените от цивилизацията места. Учени от Холандия са успели да добият електричество от цветя. То ще служи за зареждането на мобилни телефони и захранването на осветителни тела.

Холандците са приложили принцип, който наподобява експеримент в училище. Те са свързали картоф с електрическа верига и са генерирали ток.

3/ Биогориво от водорасли

Водораслите представляват евтин източник на етанол. Изчисления сочат, че в рамките на 10 години производството на биогорива се е увеличило 5 пъти. Водораслите не са претенциозни за отглеждане и растат бързо.

4/ Град на бъдещето

В Япония вече съществува първият в света „град на бъдещето”. Става дума за уникален експеримент – цял квартал се захранва от фотопанели, които се намират навсякъде из него. Генерираната енергия се използва за всичко – електромобили, телевизори, компютри, телефони, климатици и т.н.

Кварталът е построен от „Панасоник“ (Panasonic). Компанията планира през следващите 100 години да изгради истински град с автономно захранване.

5/ Пътища, покрити със слънчеви панели

Те ще извличат енергия от слънцето. Такова строителство вече е факт във Франция. Предвижда се 1000 км път да бъде покрит с фотоелектрически панели. Те акумулират енергията на слънцето с помощта на тънък слой силиций.

Четири линейни метра от такъв път генерират достатъчно енергия за удовлетворяването на потребностите от ток на едно семейство.

5/ Пътища, покрити със слънчеви панели

Те ще извличат енергия от слънцето. Такова строителство вече е факт във Франция. Предвижда се 1000 км път да бъде покрит с фотоелектрически панели. Те акумулират енергията на слънцето с помощта на тънък слой силиций.

Четири линейни метра от такъв път генерират достатъчно енергия за удовлетворяването на потребностите от ток на едно семейство.

6/ Енергията на човешкото тяло

Тя ще бъде използвана за зареждането на устройства от ежедневна необходимост.

Като всяко друго същество човекът създава електрическа и кинетична енергия постоянно – тази енергия може да бъде използвана пълноценно. Учените планират да направят така че с обичайни физически действия човек да е способен да зарежда своя лаптоп или пък смартфон.

Щом устройствата могат да реагират на движение и да броят стъпките на човека, защо да не могат да използват движението на пръстите за зареждане.

7/ Енергията от ходенето

Градската управа в Лос Анджелис планира да инсталира улични осветителни тела, които са способни да извличат енергия от слънцето и пешеходците.

За целта учените ще поставят в зоната на осветяване специални плочки, които ще извличат енергията от всяка направена стъпка върху тях. Натрупаната енергия ще е напълно достатъчна, за да бъде осветена улицата. И това не е всичко. Планира се този тип енергия да може да бъде използвана за зареждане на мобилни телефони и поддържане на Wi-Fi мрежи.

8/ Енергията на лавата

В България няма активни вулкани, но на Филипините и в Исландия има. Там отдавна се използват технологии за генериране на енергия от лавата.

9/ Енергията на приливите

Океаните и моретата са огромен източник на енергия, която все още човечеството не е успяло да използва оптимално. Учените възнамеряват да използват енергията на приливите като алтернатива на съществуващите днес източници.

Стотици са компаниите, които работят в тази сфера. В Австралия този тип енергия вече се използва активно.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини