От х:

Днес в x:

Цената на петрола достигна нов връх за годината

Цената на петрола WTI скочи с 1,38% и достигна 46,84 долара за барел, като сортът Брент достигна до 48,48 долара в понеделник, съобщи Reuters. 

Така цената на петрола достигна най-високите си нива от началото на годината и е на нивото от ноември 2015 г. 

В петък фючерсите на петрола поевтиняха за първи път от три сесии, като отстъпиха от шестмесечните върхове заради подновеното опасение за пренасищане на пазара. Въпреки това цената на Брента отчете повишение с над 5% за една седмица.

Сред факторите за поскъпването му беше и атаката над съоръжение на Chevron в делтата на Нигер в Нигерия, както и за смущенията на добива в Либия.

На борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange цената на суровия петрол с доставка през юни се понижи в петък с 49 цента, или 1,05%, до 46,21 долара за барел. За седмицата обаче цената на фючърсите в Ню Йорк записа повишение от 1,55 долара - 3,35%.

Цената на петрола на борсата в Ню Йорк скочиха до 47,02 долара за барел – най-високото ниво от ноември миналата година. Цената се увеличи, след като се оказа, че американските запаси от суров петрол са се понижили неочаквано миналата седмица.

Според данните на американската администрация за енергийна информация запасите от суров петрол са намалели с 3,4 млн. барела през седмицата до 6 май, като вносът се е свил със средно 5 хил. барела на ден.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини