От х:

Днес в x:

Визията на БМВ за бъдещето се простира отвъд самоуправляващите се електромобили

“Помислих си, че ще е приятно да ви представя нещо от бъдещето”, каза Олаф Кастнър, президент на БМВ Китай, застанал зад волана на най-футуристичния i8, който компанията някога е създавала.

Силно модифицирания автомобил се появи на сцената на CES Asia 2016 без врати, без покрив, но най-важното без нужда да държите ръцете си на волана. Колата е самоуправляваща се, благодарение на усилията на стотици инженери на БМВ. Тя е част от Проект I на марката, чиято цел е да проектира електромобили с футуристични технологии.

Концепцията за автономно шофиране се е появявала множество пъти на изложения през годините. Но визията на БМВ е много по-реалистична, тя се опитва да ни представи какъв ще е животът след едно или две десетилетия, когато подобни коли ще са нещо обичайно, а връзката ни с автомобилите съвършено различна.

“Нашето мото е, че ако искате да предвидите бъдещето, вие самите трябва да го оформите, да го създадете”, казва Кастнър.

Целта на БМВ е да създадат “върховната машина”. Желанието за самоуправляващ се автомобил обаче не означава, че компанията е обсебена от тази идея. Концепцията на i8 позволява на водача да премине от режим на самоуправление на традиционно управление, при което е нужен водач.

Никой не би искал да попадне в трафик на път за работа, идеята за измъкване от него е влудяваща. През уикенда пък бихте искали да се насладите на криволичещите планински пътища или да полетите с максимална скорост по магистралата. На кого би му се искало да остъпи управлението на друг ? Автомобилът на бъдещето трябва да предлага и двете опции.

В кокпита откриваме характеристики разработени от Центъра по изследвания и развитие – сензори за жестове, нов начин за избор на режим на управление чрез интериорното осветление, дисплей с цялостна информация за представянето на автомобила, 3D инструменти.

Голяма част от презентацията не бе фокусирана върху автомобилите, дори не и върху модела i8, а по-скоро върху услугите. Според БМВ бъдещето на компанията се крепи не на по-добрите коли, а на по-успешната им интеграция в живота ни.

“Трябва да преразгледаме ролята на автомобилите”, казва Вайс, ръководител на Центъра за изследвания и развитие на БМВ. “Колата все повече се превръща във върховното смарт устройство, безпроблемно интегрирано в дигиталния ни живот.”

По тази причина компанията разработи BMW Connected – серия от услуги, които свързват автомобила с личните устройства. Това е вид мобилна облачна услуга, при която данните се обработват, обединяват и връщат обратно. Облакът получава данни за трафика, графика ви, времето и много други, и връща съответната информация към смартчасовника, смартфона ви или друго подобно устройство. Информацията се използва, за да планирате пътуването си, да избегнете трафика или дори да предупредите смарт къщата си за приблизителното време на пристигане.

“Музиката ще бъде включена, домът ви отоплен и уютен, когато пристигнете”, казва Вайс. Уникалното в случая е, че услугите са фокусирани върху клиента, е не върху самия автомобил. Налична е също и услуга за споделяне на автомобили, която дава възможност за наемането им за кратки периоди от време, както и шофьорски услуги. Те се предлагат както на отделни личности, така и на затворени групи потребители – членове на компании или жилищни комплекси. Ще има възможност за наемане на личен автомобил, за по продължително време, когато отивате на почивка.

Предлага се и услугата ChargeNow, мрежа от зарядни станции за електромобили по целия свят – от САЩ до Китай. Технологията съществува, но услугите са тези, които я поддържат.

Connected Drive на БМВ бе представен през 2012 година, това е онлайн магазин, предлагащ помощни услуги, възможност за следене на трефика в реално време, дистанционно обслужване на автомобила и други. Порталът BMW Labs заработи онлайн преди дни. Той цели да предложи на потребителите все още разработващите се услуги, за да ги изпроват, обратната връзка ще помогне на инженерите да внесат нужните промени.

“БМВ може и да не най-голямата автомобилна компания, но ни сме най-дръзките”, казва в заключение Вайс.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини