От х:

Днес в x:

Oracle съди Google за 9.3 млрд. долара за нарушени патенти на Java

Oracle съди Google за авторското право и нарушаване на патент през август 2010 г. Вторият процес бе насрочен за 9 май, 2016, по иск за 8.8 млрд. долара щети на Oracle.

Android е генерирал на Google приходи в размер на над 42 млрд. долара, обяви Oracle като аргумент в делото си срещу интернет гиганта. Oracle съди Google за 9.3 млрд. долара, защото смята, че мобилната платформа нарушава някои от патентите на Java.

Компанията не дава подробности как е достигнала до тази сума. В началото на годината тя обяви, че Android е генерирал 22 млрд. долара за Google. Android се разпространява и използва безплатно, като Google разчита най-вече на собствените си приложения и мобилната реклама, за да генерира приходи от операционната система. Интернет гигантът обаче не е давал конкретни данни каква част от приходите си е генерирал благодарение на Android.

Според Oracle обаче компанията печели, при това много. "Google е взела съзнателно бизнес решение да не купува лиценз и да копира и използва незаконно ценния софтуер на Oracle. Защо? Огромни печалби", е казал адвокатът на Oracle Питър Бикс пред съдебното жури в Сан Франциско, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Предишната съдебна инстанция вече потвърди, че патентите са валидни. Google се аргументира, че не е използвала патентите в тяхната цялост, а само съвсем малка част от програмния код, което попада в рамките на позволеното от закона. Освен това кодът е използван за различна цел и Sun Microsystems, които реално са създали Java, преди Oracle да ги купи, не са имали възражения от действията на Google, аргументира се компанията.

Като първи свидетел бе привикан председателят на борда на Alphabet и бивш изпълнителен директор на Google Ерик Шмид. Той защити компанията, като обяви, че Google е създала Android сама, а използваните кодове от Java са смятани за свободно достъпни. "Смятахме, че е възможно да използваме елементи без лиценз от Sun", коментира Шмид.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини