От х:

Днес в x:

15-годишен канадец откри град на маите по космически карти

    Канадският тийнейджър Уилям Гадури откри древен град на маите, сравнявайки карти на звездното небе със спътникови снимки, предадоха информационните агенции.  

    Откритието на 15-годишния ученик от Квебек съперничи на постиженията на много от водещите специалисти по древни цивилизации.

    Любознателният тийнейджър е открил руините в джунглите на Мексико. Предполага се, че това е четвъртият по големина сред досега известните градове на маите. Уилям го е нарекъл Каак Чи - "Огнена паст".

    Новината бързо се разпространи в глобалната мрежа, след като беше публикувана в сайта Reddit и събра стотици коментари.

    Уилям е започнал да се интересува от цивилизацията на маите през 2012 г., след като попаднал на информация за древния им календар, за който се твърдеше, че е предсказал края на света приз същата тази година.

    Хобито на момчето постепенно се превърнало в сериозно занимание. Уилям предположил, че разположението на градовете на маите може би съвпада със съставената от тях карта на съзвездията. Той е анализирал 22 звездни атласа, съставени от тях, като е наложил картите върху спътникови снимки на полуостров Юкатан.

    Установил, че 117 от известните градове на маите наистина са разположени на места, където в атласа са отбелязани звезди. При това имало съвпадение между ярките звезди и големите градове.     

    Когато наложил картата от 23-ия атлас, той забелязал несъответствие - само на две от трите звезди отговаряли градове. Третата показвала място на границата между Мескико и Белиз, покрито с гъсти джунгли. Поради това самата повърхност на земята не се виждала на спътниковите снимки. 

    За теорията си талантливият ученик е отличен с награда в конкурс на Канадската космическа агенция. След това специалистите от агенцията започнали да му предоставят снимки, направени от ная-новия американски спътник за картографиране ADARSAT-2.

    Уилям проучвал и снимки от интернет, направени през 2005 г., когато районът е бил опожарен и повърхността не е бира скрита от  растителност.

    Момчето се обърнало към доктор  Арман Ларок от университета в Ню Брансуик. След цифрова обработка на снимките ученият потвърдил, че Уилям е открил голям град с 30 постройки и 86-метрова пирамида.  

    Откритието на 15-годишния ученик е посрещнато с голяма радост от  Канадската космическа агенция, която го е удостоила със специален медал. 

    Източник: news.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини