От х:

Днес в x:

София става град на анимацията за седмия фестивал "Златен кукер"

Седмото издание на международния фестивал за анимационни филми "Златен кукер" ще превърне София в столица на световната анимация. Фестивалът ще се проведе между 9 и 15 май с прожекции на 935 филма, изложби, шествие, майсторски класове и конкурси.

Специални гости на фестивала са Румен Петков, Збигнев Жмудски, Димитър Димитров, Нанси Диней Фелпс и Ник Фелпс. Петимата ще проведат майсторски класове със студенти по анимация, на които предадат тайните на създаването на анимационни филми и критически текстове.

През 1985 г. Румен Петков научава по телефона, че е награден със "Златна палма" от кинофестивала в Кан за съвместната си работа със Слав Бакалов по анимационния филм "Жажда". Създател е на анимацията "Чоко и Боко", комиксите в сп. "Дъга". В началото на 90-те години взима таланта и семейството си и напуска България, за да продължи работа в Америка. Там Петков гради сериозна кариера в анимацията и работи по проекти на "Картуун нетуърк" и "Юнивърсъл". Режисира серии на "Лабораторията на Декстър", "Джони Браво", "Уди Кълвача". Очаквайте интервю с Румен Петков следващата седмица.

Димитър Димитров ще разкаже на младите студенти как се създава анимация изцяло на таблет и смартфон, а един от най-уважаваните критици в света - Нанси Динейс Фелпс, ще учи как се пише креативна критика.

Селекционната комисия на фестивала е подбрала най-доброто от съвременната анимация и ще представят на обикновения зрител. Различни техники и най-оригиналните идеи в анимационното изкуство ще бъдат показани в прожекции в НАТФИЗ, Дом на културата "Изток" и Унгарски културен център. В програмата влизат късометражни анимационни филми от Бразилия, Мексико, Полша, Холандия, Унгария, Сингапур, Китай, Япония, Белгия.

За откриването на фестивала (9 май ) и закриването ( 14 май) от 18 часа улица "Г.С. Раковски" ще се проведе карнавал на анимацията. Специалните гости, членовете на журито и аниматори ще се разходят с костюми на рисувани от тях анимационни герои за две големи шествия. Тържественото откриване на фестивала на е 9 май от 19 часа в Аулата на НАТФИЗ.

Две големи изложби - в НАТФИЗ и дом "Изток", ще покажат рисунки на анимационни герои от филми аниматорите. На 15 май в дом на културата "Искър" ще се проведе Ден на децата на София, когато млади аниматори ще учат деца как са рисуват анимационни герои и маски.

Входът за всички събития е свободен. Всеки, който желае да се докосне по един различен начин до изкуството на анимацията, може да го направи на фестивала "Златен кукер". Пълната програмата може да намерите на сайта на фестивала.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини