От х:

Днес в x:

Kакво се случва в самолета, ако не сме активирали функцията Flight Mode

Всеки от нас знае, че трябва да изключи своя смартфон, докато пътува в самолет, а също да използва Flight Mode режима на своето устройство, когато е зает и така да не получава входящи разговори и текстови съобщения. Замисляли сте се, обаче какво се случва, ако не спазите това правило и оставите джаджата си активирана докато летите? Благодарение на нов доклад на Mail Online разбираме точно по какъв начин мобилните телефони влияят на комуникационните системи в съвременните самолети, информира Pocket-Lint. 

Най-лошото нещо, което смартфоните могат да направят е да създават досаден шум в слушалките на пилотите, ако не е активиран техния Flight Mode режим, като определено последния човек, когото бихте искали да разсеете по време на пътуването ви е самите пилоти. Писането на текстови съобщения също така може да прекъсне радио връзката между тях и трафик контрола, което само по себе си крие риск за безопасността на всички пътници. Добре е да знаете, че следващият път, когато летите отделянето на няколко секунди за активация на Flight Mode ще подобри комуникацията между пилотите и контролната кула.

Трябва да отбележим също, че системите на самолетите са достатъчно усъвършенствани, за да не разчитат на самите потребители, които могат да забравят своите мобилни устройства активирани. Според думите на самите пилоти на около 50 полета те чуват досадния звук в слушалките си едва два три пъти, но все пак всеки фактор, който ги разсейва може да има неприятни последици. Не бива да забравяме, че въпреки неприятните индиценти от последните години самолетите продължават да бъдат най-сигурния транспорт. 

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини