От х:

Днес в x:

Бесни димитровградчани затвориха пътя за Хасково

    „Бесни сме. Поскъпват винетки, ток, вода, храни, като в ЕС. Само за увеличаване на заплатите, като в Европейския съюз никой не говори”. Това заявиха вбесени димитровградчани, които дъждът не успя да уплаши да проведат организирания по Фейсбук протест срещу драстичното поскъпване на винетните стикери. Разрешителното за движение по републикансакта пътна мрежа поскъпна с повече от 40 % и от догодина от досегашните 67 лв ще скочи на 97 лв. Това ще извие ръцете на шофьорите, които и без това са тормозени от държавата с лошите пътища. „Пътищата са целите в дупки. На какво отгоре ни искат по-високи такси, след като не е ясно къде отиват и сега събираните. Винетката трябва дори да поевтинее, като разумната цена е 50 лв” обясни един от организаторите на протеста  Васко Василев от Димитровград. На забележката, че в България вече има магистрали и те за разлика от ЕС са безплатни, Василев възрази,  че не всеки пътува по магистрали и във всеки случай те заемат малка част от маршрута на българина. „Тръгнете по пътищата в региона-към Чирпан, към Гълъбово където работят много димитровградчани. Или към Северна България – къде виждате там магистрали” отговориха протестиращите. Мнозинството от тях бяха млади мъже и млади жени, определящи себе си като активната част от населението,  която пътува много, било по работа било за удоволствие. В един момент това ще стане скъпо удолоствие, особено и след поскъпването на  застраховката Гражданска отговорност. 

    Протестиращите изразиха своята гражданска позиция с протестно шествие надлъж и нашир из целия Димитровград. То бе мирно, но с 10 км/ч,  което ефективно затапи димитровградските улици, включително тази край пазара и другата за излизане от града на път за Хасково.  Колона от над 50 автомобила обиколиха с надути клаксони два пъти Димитровград, ескортирани от 3-4 патрулки. Още толкова пазеха по кръстовищата да не стане някоя беля. Развети байряци и плакати по колите информираха индиферентните съграждани за какво е „сватбата” по улиците.

    Ако намокрените бригадири като цяло пренебрегнаха протеста, то хасковлии го отсвириха тотално, все едно за тях 97 лв са нищо работа. Началото на шествието се забави с близо половин час в очакване да пристигнат поне 1-2 коли от областния град, но той май бе задрямал в еснафско спокойствие. „Ако тази кауза не обедини хората, то не знам коя друга” сви рамене младеж от Димитровград и напомни-дори и 11-те километра между двата града също трябва да се минават с винетка.

    Пълен пас си направиха и иначе активните димитровградски рокери. Нито един от тях не се появи на шествието, с което тръгнаха по стъпките на хасковсксите си колеги. Преди 3 години хасковлии безпрецедентно отмениха рокерския си събор защото валяло и щяло да им бъде мокро. От тогава така и не се е чуло вече да има рокерско движение в Хасково, а сега дъждът е на път да угаси и мъждукащото димитровградско. За сметка на това, новите рокери, велосипедистите се включиха в протеста, макар точно на тях винетки да не им трябват. Но пътищата с дупки морят и тях, обясниха своята солидарност неколцината включили се ентусиасти.

    Р.Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини