От х:

Днес в x:

От 0 до 100 км/ч за 2,5 сек. в центъра на Димитровград

От 0 до 100 километра в час и  само за 2,5 секунди! Това е ускорението, което могат да достигнат коли с визията на по-големи детски играчки. Те  се наричат Волкикарове, на името на създателя си - турския автомобилен шампион Волкан Йъшък. 

А Димитровградчани са първите от хасковска област, които се насладиха на шоуто на ставащите все по-голяма атракция в автомобилния спорт коли.

 За дизайна им са използвани популярните високотехнологични компютърни програми CAD CAM, Catia. До момента в Турция са произведени близо 100 такива автомобила. „Волкикар“ е с дължина 3 метра, тегло 530 килограма, една седалка, двигател с мощност 115 конски сили, секвенционална скоростна кутия. Това е един много лек, бърз и пъргав автомобил с тръбно шаси.

Първото в хасковска област Волкикар състезание се проведе на 400-метрова писта в парк „Марица”. Макар само демонстративно то донесе много удоволствие на любителите на авто спортовете.

9 пилота от Димитровгрд, Хасково и Пловдив се включиха в демонстративната надпревара на малките колички  и бяха аплодирани от над 2000 зрители.

Волкикар шампионати има в 7 държави в Европа, а в България официалните надпревари  стартираха през 2014 година.

Намеренията са  в Димитровград да се подготви професионална писта за Волкикар и  градът да стане домакин на един от кръговете на Националния шампионат.

Състезанието в Димитровград тръгна тази сутрин със загрявки на колите в три серии по три, след което стартираха и квалификациите и същинската надпревара. Освен купи за 1,2 и 3-то място, ще има и специална купа за най-бърза обиколка.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини