От х:

Днес в x:

Спипаха ученик-каналджия от Хасково

    18-годишен ученик от Хасково е спипан при опит да прехвърли у нас нелегално две семейства от Сирия и Ирак. Той и мигрантите обаче са задържани на Капитан Андреево.

    Срещу 18-годишният хасковлия Добромир Д. Районна прокуратура-Свиленград води бързо производство за трафик на хора.

    На 27 септември около 16 часа той минава с миниван„Нисан Серена“, с пазарджишка регистрация  без да спре за проверка и удря последната бариера на турския граничен пункт Капъ Куле.

    Когато влиза на българска територия шофьорът спира автомобила в платното за излизане от България на ГКПП-Капитан Андреево и на линията за гранична проверка слиза от минивана и прави опит да избяга извън пункта.

    В крайна сметка след кратко преследване дванадесетокласникът е задържан в района на пункта.

    При проверка на колата, която шофирал-със стъкла облепени с кашони, проверяващите открили 12 чужди граждани, сред които седем деца 7 и 14 години.

    Чужденците обяснили, че за да бъдат прехвърлени в България

    още на турска територия са платили по 250 щатски долара на човек. Близо до граничния пункт Капъ Куле са качени на автомобила от кюрдски каналджии.

    По-късно ги поел и хасковлията, който през деня минал пеш на турска територия.

    Проверката показва, че миниванът, в който момчето е превозвало нелегалните си пътници по документи е собственост на мъж от Велинград.

    Под ръководството на Районна прокуратура-Свиленград по бързото производство са разпитани свидетели, установява се собствеността на автомобила и лицата, които са го управлявали при напускане на страната.

    12-те чужди граждани вече са подали молба за получаване на статут. Те са настанени в Разпределителен център в Елхово.

    Първоначално хасковлията е задържан за 72 часа, а след това е освободен под гаранция от 1 500 лв.

    До 7 дни Района прокуратура-Свиленград ще внесе обвинителен акт по повдигнатото обвинение срещу него за прекарване на хора през границата без разрешение на органите на властта.                                                     М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини