От х:

Днес в x:

Милиони жени страдат от често пренебрегвано и непознато заболяване

Сюзън Сарандън, Упи Голдбърг, Падма Лакшми и още 176 милиона жени страдат от често болезнено, инвалидизиращо заболяване, за което малцина са чували, включително много лекари.

Установено е, че една на всеки 10 жени в репродуктивна възраст е с ендометриоза, болест при която тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън матката, например в корема, яйчниците, пикочния мехур и червата и кърви всеки месец.

Въпреки че някои не получават симптоми други се оплакват от силни болки. Проблемът е не само физическата болка. Заболяването може да се отрази на връзката и брачния живот, защото сексът става болезнен. Може да стане причина жените да загубят работата си. Само в САЩ 7.6 милиона представителки на нежния пол за засегнати от болестта. Ендометриозата може да е причина за почти половината от необяснимите случаи на стерилитет. Резултатите от изследване проведено от благотворителна организация в помощ на страдащите от болезненото състояние сочат, че 25% от жените са обмисляли самоубийство.

Дори диагностицирането е трудно. Лекарите често не са запознати със заболяването, а специалистите са недостатъчно информирани. Това означава, че жените може да страдат години преди болестта да бъде потвърдена посредством лапароскопия. Жена страдала от ендометриоза от 11-годишна възраст, но лекарите пренебрегвали оплакванията и в продължение на години. Поставянето на правилна диагноза отнело десетилетие. Сега на 33-годишна възраст, тя все още се опитва да намери подходящо лечение.

Въпреки, че някои пациентки прибягват до болкоуспокояващи други се подлагат на операция. За съжаление операцията е също толкова специализирана, колкото и операцията от рак.

Изследователи проучват генома на жените с ендометриоза и казват, че в около 50% от случаите заболяването е наследствено. Финансирането на изследванията в тази област е скандално, добавят експерти. Средстават отпускани за изследвания върху ендометриозата в САЩ всяка година са крайно недостатъчни - по-малко от 1 долар се падат на всеки пациент диагностициран със заболяването.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини