От х:

Днес в x:

NASA ще разкрие днес "мистерия на Марс", вероятно - солена течаща вода

Вълненията по медии и социални мрежи по повод обявената за понеделник от американската космическа агенция пресконференция на тема "Разрешена мистерия на Марс" най-вероятно са прекалени - няма да ни съобщят за "зелени човечета".

NASA е поканила учени, стоящи зад нова публикация с твърдение, че на Червената планета има доказателства за течаща вода и нейният източник може би се намира непосредствено под повърхността, съобщи Си Ен Ен.

Трима от участниците ще представят тази седмица на Европейския конгрес по планетарни науки изследването си, според което появяващите се сезонно черни ивици по марсианската повърхност са резултат от водни потоци. Те би трябвало да са солени, защото няма как водата да остане течна при условията на Марс, ако в нея няма някакво съдържание на минерали.

Потвърждението за вода на повърхността на планетата е важно и ще повдигне куп въпроси. Основните сред тях са откъде идва тази вода и какво означава това за вероятността да има живот - сега или в миналото?

Дори да не е свързано с въпросния доклад, събитието на NASA включва двама учени, които участват в проучването на тъмните ивици още преди официалното обявяване на тази находка през 2011г. Поради това от Си Ен Ен смятат, че все пак ще се говори за вода на Марс.

Източник: http://www.dnevnik.bg
Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини