От х:

Днес в x:

Тежки метали са причината за най-масовото измиране в историята

Причината за най-голямото измиране на видове на нашата планета са промените химическия състав на водата, включващи намаленото съдържание на кислород и повишени концентрации на токсични метали, разтворени в морската вода.

До този извод е стигнал Международен екип от палеонтолози, воден от Тайс Ванденбруке (Thijs R. A. Vandenbroucke) от Университета за наука и технологии в Лил (Université de Lille—Sciences et Technologies), Франция. Техните резултати са публикувани в списание Nature Communication.

Най-големите измирания в историята на Земята са се случили преди 485-420 млн. години през периодите ордовик и силур, когато животът на планетата се е състоял главно от средно големи морски организми. По време на това драматично събитие са изчезнали 95% от граптолитите - малки организми, напомнящи корали и 85% от всички морски организми. Причините за това масово измиране традиционно се свързваха с изменението на климата, който през този период става по-студен, но не е ясно как студът може да убие толкова много видове.

Отговорът на този въпрос, може би е намерил екипът на Тайс Ванденбруке, който изследвал фосили от този период, разказва Science magazine.

Според тяхното изследване, заедно с масовото измиране на видове, значително нараснало количеството на организми с ненормални структури, които в последствие измрели. Освен необичайния строеж, учените открили, че във вкаменелостите, принадлежащи към късния силурски период, има увеличение в стотици пъти на концентрацията на тежки метали като олово, живак, желязо, арсен и мед, които са силно токсични и водят до аномалии и у съвременни организми.

Това дало основание на учените да твърдят, че масовото измиране е настъпило в резултат на повишената концентрация на тежки метали във водата по време на този период. Увеличаването на концентрацията на тежките метали, от своя страна, според изследователите, е свързано с намаляването на концентрацията на кислород във водата.

Влиянието на ниските нива на кислород и високите на токсичните метали може да са били основна причина и за други измирания, предполагат учените. Те също така предполагат, че деформираните вкаменелости на Chitinozoans, които са изследвали, един ден ще служат като маркери за този период на древни промени.

Защо е намалял кислорода във водите на моретата през силурски период, засега не е ясно.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини