От х:

Днес в x:

70-годишна загадка на Слънцето получи обяснение

Астрофизици, иследващи Слънцето са направили първите преки наблюдения на слънчево явление, което оставаше необяснимо за науката над 70 години. Тази нова информация може да обясни как температурата на слънчевата корона достига 1 000 000 градуса по Целзий. 

Слънчевата корона, външният слой на атмосферата на Слънцето, е съставена газ с  изключително висока температура, известен като плазма, с температури, достигащи милиони градуси Целзий. Тъй като това е най-отдалечения от ядрото външен слой на Слънцето, логично е да се очаква там температурите да са по-ниски отколкото в ядрото, където протичат ядрени реакции.

"Но короната е 200 пъти по-гореща от фотосферата, слоя под нея", казват авторите. Това противоречие озадачава астрофизиците откак температурата на короната е измерена за първи път преди повече от 70 години.

Изследователски екип от Япония, САЩ и Европа, комбинира наблюдения с висока разделителна способност от JAXA и IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph)  на НАСА. Така станало възможно да открият и идентифицират сигнатурите на резонансната абсорбция. Резонансната абсорбция е процес, при два различни вида магнитно задвижвани вълни резонират, усилвайки едната от тях. Изследователите наблюдавали вид магнитни вълни, които могат да се разпространяват чрез протуберансите - нишковидни структури от хладeн, плътен газ, които излитат в короната. Екипът открил, че магнитния резонанс способства за загряването на атмосферата на Слънцето. Резултатите  са публикувани в The Astrophysical Journal.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини