От х:

Днес в x:

Българин ще развива бизнеса на Viber чрез партньорства с компании в региона

Viber избра българин да отговаря за бизнеса на чат услугата в Централна и Източна Европа. Атанас Райков е новият генерален мениджър за региона на приложението, което е собственост на японската Rakuten. Той ще отговаря за развитието и стратегията в 13 държави. 

"Viber залага на локалния подход на всеки свой пазар и целта ни е да увеличаваме присъствието на услугата в държавите от региона", обяви Райков пред "Капитал Daily". Според него офисът тепърва ще се разраства, като до края на годината броят на служителите може да достигне 5-6 човека. 

Основни пазари

Първоначално усилията на компанията в Централна и Източна Европа (без Полша) ще са насочени към България, Гърция, Сърбия и Унгария. Тези държави са водещите пазари за Viber от гледна точна на статистика и потенциал за развитие. Общо компанията има 27 млн. потребители в региона, като отказва да разкрие колко са те във всяка страна. Но според Райков България е сред водещите три държави по брой на ползващите чат приложението, а общо целият регион е в топ три на регионите в света.

Една от задачите пред Райков е да увеличи значително локалното съдържание чрез партньорства с местни компании. Това включва създаването на все повече  разнообразни дигитални стикери с местна насоченост, които носят добри приходи на компанията (в глобален план компанията има над 52 млн. стикера, които всекидневно се обменят). Част от тях могат да бъдат брандирани към определени местни фирми и марки. Новият мениджър също така посочи друга линия на развитие: публични чатове в реално време през Viber на най-различни теми чрез партньорства с различни интернет портали. Така потребителите могат да следят и да взаимодействат с различни имена от спорта, музиката и т.н. Viber преговаря и с компании за навлизането в нов сегмент - личните корпоративни съобщения, например от банки и фирми за доставки, които сега потребителите получават като кратки съобщения от оператора. Според Райков предимството на Viber в тази сфера е в добрата защита и сигурност за потребителите. Мобилният гейминг е друга област, в която фирмата продължава да увеличава присъствието си. Компанията продължава да си сътрудничи и с телекомите в региона и тепърва ще обявява нови проекти с тях, коментира още Райков. Всички тези инициативи ще увеличат значително присъствието и разпознаваемостта на Viber в 13-те държави.

"Наблюдаваме изключителен ръст в държавите от Централна и Източна Европа и искаме да надградим постигнатото, като въведем локализирана маркетингова стратегия и съдържание за милионите потребители на Viber в региона", каза главният маркетингов директор на Viber Марк Харди в официалното съобщение от компанията

Дълъг опит в телекомуникациите
Преди Viber Райков работи над девет години в БТК, през които основно отговаря за потребителски мобилни продукти и услуги. Има диплома по бизнес администрация от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и по международни бизнес комуникации в Нов български университет. Специализирал е и в Университета в Джорджтаун. Също така е активен участник в българската стартъп сцена - ментор е в инвестиционния фонд LAUNCHub.

Задачата пред Райков няма да е лесна, тъй като пазарът на приложенията за безплатни повиквания и съобщения е повече от препълнен. Viber се конкурира с много играчи, които залагат на различни сегменти и потребители за бизнеса си: от Skype, през WhatsApp, Messenger на Facebook, Snapchat и много други. Предимствата на Viber са добрата защита, сътрудничеството с телекомите, които дори използват услугата за международните си разговори и набиращите все по-голяма популярност дигитални стикери, за които все повече млади потребители са склонни да плащат.

Приложението беше купено в началото на миналата година от японския интернет гигант Rakuten, който плати 900 млн. долара за него. Създадено е от израелския предприемач Талмон Марко. Услугата за текстови и гласови съобщения и видео има над 600 млн. уникални потребители в света, като най-големите пазари са САЩ, Русия и Австралия. Услугата Viber Out пък се използва от много компании и чрез нея потребители могат да говорят евтино с телефонни номера в цял свят.

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини