От х:

Днес в x:

Полицейските синдикати пак дават ултиматум, готвят нов протест

Ако до петък, 10-ти юли, не се състои втори официален кръг от преговори, на който да се разгледа основно и единствено състоянието на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", представителите на СФСМВР ще напуснат преговорите и ще бъдат готови да ги възобновят по този повод и по тази тема. Това каза Валентин Попов, председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) по време на обявения предварително с апломб брифинг, на който трябваше да се изобличат "заблуди, казани от вътрешния министър Румяна Бъчварова пред парламента", предаде БГНЕС.Попов не се съгласи с Бъчварова, че е извършена административна реформа. Намалени били свободни щатове и не за административни служители, а за пожарникари, полицаи и спасители в резултат на това се предполага в много скоро време броят на групите спасителна дейност да бъдат редуцирани и вместо 32 групи да има 8 отряда. За заявеното започнало раздаване на униформи, Попов каза, че никой от членовете им, които са над 6 500 служители, досега не се е похвалил с това. Полицаите добавиха и, че Главна дирекция ПБЗН е загубила съдебни дела, водени от служители срещу нея за неизплатен извънреден труд или за отмяна на неправомерно наложени наказания за три години до 2014 г. на стойност 525 хил. лв.

Представителите на най-голямата синдикална организация в МВР протестират от 12 юни и дори направиха палатков лагер пред парламента. Те веднъж вече поискаха оставката на ръководството на МВР, но след проведени преговори, исканията бяха оттеглени, освен това за оставка на шефа на пожарната главен комисар Николай Николов.

Ако до петък нямаме този втори кръг преговори, отново ще станат актуални исканията за оставки, извън тази на директора на ГДПБЗН и второ няма да ни остава вече нищо друго, освен да се обърнем пряко към министър-председателя Борисов и да очакваме проблемите да бъдат решени с негова намеса, заяви Попов. Заедно с това на 25 юли в София ще бъде организиран митинг, а дали той ще е протестен или митинг-концерт, зависи от това какво ще се случи дотогава.Пред Агенция "Фокус" Попов каза и, че работещите в органите за сигурност "нямат самочувствие"."Не става дума само за полицаите, а за всички служители в МВР - и за пожарникари, и за спасители, и за лица, работещи по трудово правоотношение, които нямат полицейски правомощия, но без които работата на министерството би била невъзможна. Нямаме достатъчно самочувствие по много причини. Униформеното облекло, с което разполагаме и което не сме получавали някои от нас вече две, три и повече години - липсата му, са неща, които подриват самочувствието на служителите. Правомощията, повече или по-малко са ограничени по степен. Дори се стига до там прилагането им да се разтръбява като едва ли не проява на полицейско насилие. Бюджетът на министерството, за който се твърди, че е огромен и че е едва ли не поглъща голяма част от ресурса на държавата, от който в същото време 93 % е отделен само за графата „Персонал”. Остават едни жалки 7 % за техническо въоръжаване, снабдяване и капиталови разходи. Това също не е нещо, с което полицаят да се гордее, пожарникарят също или да черпи самочувствие от него. Техниката, с която разполагаме, оръжието, с което сме въоръжени определено не са на нивото, от което да почерпим самочувствие, но да не изброявам повече, все пак празник се задава и затъваме все по-надълбоко. Ние така или иначе сме все още на улицата и сме в състояние на протест и заради тези неща. Условията, при които работят колегите на турската граница също не дават достатъчно поводи за високо самочувствие", разказа Попов.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини