От х:

Днес в x:

Инцидент: Месо от агънце с гени на медуза в магазина

Агънце с гени на медуза било изпратено в кланицата, а впоследствие месото попаднало в магазина и било продадено. Този необичаен инцидент се случил с генномогифицираното животинче на френския Национален инстинут за селскостопански изследвания (INRA).  Имало вътрешно разследване, което достигнало до сътрудник на института, който продал животното, за да злепостави шефа си, се казва в прессъобщение на института.

Агънцето от женски пол на име Рубин е родено от генно модифицираната овца Изумруд, която има гена на зеления флуоресциращ белтък, взет от медуза. Откривателите на този ген получиха Нобелова награда през 2008 г. Генът често се използва като светещ маркер при изучаването на клетъчните белтъчини. В INRA тези овци се използват за тестване на препарати за възстановяване на сърдечните функции след инфаркт.

Вътрешното разследване показало, че генно модифицираното агънце било преместено при обикновените, които служат като контролна група, и пратено в кланицата от сътрудник на института. Той си признал, че направил това, за да отмъсти на прекия си началник.

INRA е предал разследването на полицията. Месото на Рубин не е опасно за здравето. Въпреки това стореното от отмъстителния служител е престъпление, за което може да попадне в затвора. Към момента щета е понесъл най-много институтът, тъй като получаването на генно модифицирани животни е много скъпо.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини