От х:

Днес в x:

Изследват мощите на Св. Йоан Предтеча

Резултати от първите комплексни анализи на частиците от мощите на Свети Йоан Предтеча, открити в Созопол през юни миналата година, ще има до края на лятото.

Кутийката, в която бяха открити реликвдарият и костиците от мощите, също е обект на проучвания и анализи. Това съобщи проф. Казимир Попконстантинов по време на заключителната среща по проекта на Фондация „Созопол", който даде старт на разкопките на остров Свети Иван и Свети Петър.
Заради големите археологически открития на созополския остров за първи път от 77 години насам България ще домакинства Световен конгрес по византология, който ще се проведе от 25 до 27 август. Именно тогава ще бъдат обявени последните резултати от анализите.

На този етап проф. Попконстантинов съобщи, че кутийката с надписа на гръцки е изработена от туф /вид камък, продукт на вулканично изригване/, чийто произход е от Мала Азия или днешна Турция. Установено е също, че алабастърът, от който е направен реликварият, е добит от острови в района между Гърция и Турция. Спорд професора, анализите не са никак евтини, тъй като се правят от специалисти от много различни области, но на този етап българското правителството е осигурило 15 хиляди лева. Екип от 16 души работи по изследванията. Те се правят в София, почвените - в института "Пушкаров", анализи се извършват още в Института по изкуствознание, СУ "Св.Климент Офридски", НИМ. Близо 650 000 евро бяха отпуснати за реализацията на проекта на фондация "Созопол" от правителството на Норвегия. Проектът се осъществява с партньорството на община Созопол. 
По време на форума в петък, посланикът на Норвегия - г-жа Тове Скарстейн,
изтъкна, че това са открития за целия свят, еднакво значими за всички християни - православни, католици, протестанти, но и за мюсюлманите. 
Според проф. Божидар Димитров, който беше консултант по проекта, предстоят още интересни открития. Разкритите само преди дни основи на църквата "Свети Апостоли" на нос Kомини в Созопол доказват, че тя е била най-голямата по българското Черноморие и проучванията ще продължат. 
Кметът Панайот Рейзи е категоричен, че след всичко случило се от 2010 г. насам престоящият летен сезон ще бъде повече от вълнуващ, както по отношение на архиологическите разкопки, така и по броя на туристите, който се очаква да скочи тройно в сравнение с миналото лято.

Още инфо:

За първи път в световната библейска и християнска археология се откриват мощи на Св. Йоан предтеча. Сертификат за тях е реликварият. От Ватикана е получено уверение, че такова откритие не е правено от 500 години. Докторантът Михаил Гърков, който работи във ватиканския институт за църковно изкуство, е направил тази подробна справка. В подкрепа на това, че са открити именно мощите на Св. Йоан Предтеча, е и становището на проф. Георги Казан, който се е специализирал в изучаването на реликварии и има защитена дисертация по темата. Той работи в Оксфорд.
Мощите ще се съхраняват в църквата "Св. Георги" до реставрацията на храма"Св.Св. Кирил и Методий" в Созопол , в който те ще бъдат пренесени.

инфотуризъм.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини