От х:

Днес в x:

Какво всъщност се случи в Япония ?

Почистване от радиоактивна кал - американския самолетоносач

VEPP-2000, VEPP-3 и VEPP-4, руските колайдери на Института по ядрена физика Будкер са спрени преди дни. Дежурният персонал е евакуиран. Причината - повишаване нивата на радиация 3,7 пъти. Специализираната служба към института започва изследвания, за да бъде открит източникът на радиация. За огромна изненада на учените причината за повишаване на радиационния фон се намира извън стените на института.

И, както пояснява старши научният сътрудник на института, кандидат на физико-математическите науки, Виктор Николаевич Жилич, при работата на ускорителите е невъзможно по принцип излъчването на радиация:

„По време на работа радиационният фон се определя от синхротронното лъчение (заради криволинейното движение на снопа в магнитите), спирачното лъчение и лъчението на резонаторите. При това лъчение има докато ускорителят работи. След изключването му няма остатъчна радиация, освен местата където става конверсия на електрони в позитрони. Такива места допълнително се ограничиват, а времето за спадането на радиацията е 10-15 минути.” 

Оказало се, че източник на радиацията е самата атмосфера – в нея имало незначителни следи от радиоактивния изотоп цезий-137, които по-рано не са били регистрирани. По-точно, не са регистрирани от края на 60-те години на 20 век, когато СССР провежда подземни изпитания на ядрено оръжие на полигона в Семипалатинск. 

По това време някои подземни ядрени взривове причинявали не само радиоактивно замърсяване на местността край полигона, но и радиоактивни изхвърляния в атмосферата. Така били регистрирани радиоактивни газови фракции от 169 подземни взрива. Следите от радиоактивните изхвърляния в атмосферата се разнасяли на стотици километри, което предизвикало радиоактивно замърсяване на цялата източна част на Казахстан и следите от това замърсяване достигали до Новосибирск. 

Именно тях регистрирали чувствителните прибори на службата за радиационна безопасност на института Будкер, който по това време едва започвал работа. Повишението на радиацията било незначително, но все пак достатъчно, за да бъде отчетено от уредите. Сегашната ситуация напомнила за това славно минало и предизвикала подозрение, че става дума за началото на нови ядрени опити.

Семипалатинският полигон не е на територията на Русия днес. 

Подозренията се разсеяли едва след анализ на данни от спътниците, който бил извършен съвместно с Рейнския институт по екологичните проблеми, към Кьолнския университет. Резултатът от анализа бил още по-удивителен – източник на радиацията била Япония, катастрофата в АЕЦ Фукушима-1. Радиоактивният облак с цезий-137 обаче дошъл не от изток, а от запад, след като обиколил Земята, преминавайки над Тихия океан, САЩ и Канада, Атлантическия океан, Европа и Урал.

Анимираната карта на разпространението на цезий-137 на Кьолнския университет

Повишаване на радиацията e било регистрирано по крайбрежието на САЩ. 

Имало е и съобщения на Института за противолъчева защита и ядрена безопасност на Франция, че "ядреният облак от Япония е достигнал Западна Европа". Никой не очаквал обаче че облакът ще достигне Сибир. 

Подробният анализ на спътниковите данни дал още един неочакван резултат. Източникът на радиация въобще не е Фукушима-1, той е  на десетки километри източно от бреговете на Япония, в Тихия океан. Нещо повече, той съвпада с епицентъра на най-разрушителното земетресение през последните години, което причини още по-разрушително цунами, с хиляди жертви.

Цунамито заслужава отделно внимание. Това явление също предизвиква съмнения - източникът е точков, съдейки по разпространението на вълните, което е рядкост при земетресения.  При земетресение  достатъчно голяма поверхност от земята служи като генератор на вълни, вследстие  на което вълната на цунамито има широк фронт. При това цунами фронтът на вълната е бил твърде тесен, което говори за точков източник близо до бреговете на Япония. 

Още един детайл е трудно да бъде разбран от аварията на атомната електроцентрала – изключването на аварийните дизелови електростанции, което се обясняваше с цунамито. Самата авария не е пряко следствие от земетресението, а именно това изключване е довело до нея. Реакторите изискват непрекъснато охлаждане, системата за охлаждане иска елзахранване. След изключването на електричеството били пуснати дизеловите генератори и те имали гориво за няколко дни. Генераторите работили няколко часа. Според официалната версия те били повредени от цунамито.

Генераторите се намират в затворено помещение, а самите сгради не са повредени от цунамито. Те се взривиха по-късно при авария на ядрените реактори.

Каква тогава е причината да спрат? Съмнително е да са били  заляти – тогава биха били наводнени  самите реактори и нямаше да се налага да ги заливат с морска вода от въртолети. Не би било така съмнително, ако беше излязъл от строя един или два от четирите генератора, а не всичките едновременно, в различни сгради. 

Отговорът идва от китайски източници. Външното разузнаване на Китай отдавна предупреждава, че японците тайно готвят ядрено оръжие. Действията им са насочени срещу Китай, разбира се. Независимо, че това е забранено в конституцията на Япония. Обаче законите може да се променят, ако има воля за това. И ако се вземе прадвид опита, законите ги променят, когато новите оръжия са на практика готови. Така САЩ се отказаха от договора за ПРО, когато разработка беше завършена и опряха до практически изпитания. Разработката на ПРО бе изцяло по времето, когато бе забранена. Какво би попречило на японците да направят същото? Разбира се японците няма къде да провеждат ядрени опити – цялата територия на Япония е доста населена. Единствената възможност са подводни ядрени взривове в Тихия океан. Единствената грешка е, че взривът е бил в сеизмично опасен район и е дал тласък за серия земетресения. Какви са аргументите на китайските аналитици?

„Първо, китайските аналитици посочват неотдавнашния намек на губернатора на Токио Синтаро Исихара за възможността да бъде употребено ядрено оръжие срещу Китай. Тази заплаха изглежда странно, имайки предвид, че страната на изгряващото слънце винаги е заявявала, че не възнамерява да има ядрени бойни глави. Малко след думите на   губернатора, на 9 март в Тихия океан край североизточното крайбережие на основния японски остров Хонсю е регистриран подземен трус с магнитуд 7,4 (основно ударът е усетен в префектура Мияги, която два дни по-късно пострада от катастрофалното земетресение). Китайските експерти твърдят, че това въобще не е било земетресение, а изпитание на сверхсекретно ядрено оръжие”.

Един друг детайл се отбелязва със специално внимание -  водовъртежът, който се образува в океана след земетресението на 11 март. Фотографии на огромното по размер явление,  бяха по всички агенции, но за образуването му няма правдоподобна версия  Според китайските аналитици водовъртежът е възникнал заради хлътване на дъното след ядрен взрив. 

Третият момент касае работата на аварийните генератори, и по-точно внезапното им изключване. Според китайските аналитици ”японците умишлено са допуснали изтичане на радиация с цел да отклонят вниманието от секретното изпитание на 9 март, което по неизвестна причина излезло от контрол”. И  накрая още един довод – екипажът на американския самолетоносач, който преминавал близо до епицентъра на земетресението, е получил по-високо облъчване, отколкото работещите във Фукушима. „Американските власти обелязват, че екипажът на кораба е получил месечна доза радиация за един час”. По време на облъчването самолетоносачът се е намирал на 170 км от брега на Япония. Командването на американския ВМФ незабавно е издало заповед на всички кораби намиращи се в района да се изтеглят на безопасно разстояние . Сега самолетоносачът се опитва със собствени сили да измие от себе си радиоактивната кал.

И последното. Извън стените на Фукушима-1 е открит плутоний – тежък изотоп, който на може да попадне навън без взрив в реактора. Радиоактивното заразяване на местността с йод и цезий съответстват на заразяването след взрив на ядрена бомба от старите типове. Но на станцията са трупали и плутоний, който би могъл да се преработи за използване в съвременните ядрени оръжия. Япония отдавна има технологии, позволяващи да се направи атомна бомба. В Япония работят 64 ядрени реактора (в Русия – 31).

Китайските аналитици доказват, че това вече е сторено.

За последиците от ядрените опити има стар съветски виц: Кореспондент на вестник "Правда" пита представителя Министерство на отбраната. „Преди провеждането на изпитанията съобщихте за предстоящо изпитание на ядрен заряд с мощност 50 килотона. Защо сега съобщавате, че мощността на изпитания заряд е била 500 килотона?”. На което генералът отговорил: „Самите ние смятахме, че зарядът е 50 килотона. А я как гръмна!”

http://malchish.org/index.php?option=com_content&task=view&id=373&Itemid=1

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини