От х:

Днес в x:

Преглеждат ученици за бъбречни заболявания

Прегледи за бъбречни заболявания на учениците от пет училища в Смолян, се провеждат за пръв път в града. Екип на Клиника по детска нефрология към Университетска детска болница в София и специализанти от Варна от понеделник започнаха изследванията на учениците,  със съдействието на многопрофилната болница в Смолян

Профилактичната инициатива е на депутатът от ГЕРБ и зам.председател на комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова.

В първите два дни от скрининга бяха прегледани 230 учениците в две от най-големите учебни заведения в Смолян - І СОУ и ГПЧЕ.

До края на учебната седмица прегледите ще продължат в Природо-математическата гимназия и тази по техника и технологии, както и VІ-то ОУ в родопския град.

Резултати от изследванията се очакват в рамките на един месец след приключване на работата.

На този етап екипът не е констатирал значителни аномалии и промени в изследваните показатели.            

Освен медицински специализиран преглед, целта на скрининга е да се избере и лечение за децата, при които се открият бъбречни аномалии или заболявания.

Ще бъдат направени ултразвукови, както и други клинични изследвания, обясни д-р Светлана Маринова – главен асистент в Клиника по нефрология и хемодиализа.

Инициативата за профилактика на бъбречните заболявания сред децата е в началото на реализацията си. До момента са прегледани деца от училища и детски градини в София, Варна и Добрич.

 Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини