От х:

Днес в x:

Убийствено: Предприятие плаща 100 бона за смет

15 пъти по-висока такса битови отпадъци ще плаща хасковската фирма „Химмаш “ АД. Това ще стане факт дори предложението на ОбС за намаление на промилите от 12 на 5 за фирми влезе в сила. Това съобщи шефът на общинската дирекция „Местни данъци и такси“ Димо Маринов. От 6 828 лв такса битови отпадъци, които „Химмаш“ АД плаща до миналата година, ще трябва да отчита 104 694 лв. През  2010 депутатите приеха поправка в начина за изчисление на такса смет и тя вече се пресмята върху по-високата от двете суми- данъчна оценка и отчетна стойност.

С новото решение на ОбС нежилищните имоти ще се облагат с 5 на 1000 върху по-високата отчетна стойност на данъчната оценка. Така такса битови отпадъци за хасковската фирма ще се увеличи с 97 867 лв. Облагането ще става по данъчна оценка, която е многократно по-висока от отчетната стойност, по която се е калкулирала таксата досега.

За „Химмаш“ данъчната оценка е 36 пъти по-висока, обясни шефът на местната хазна.

Според Димо Маринов с новото решение други фирми ще бъдат силно облагодетелствани, тъй като ще заплащат само за контейнер 745 лв.

Ще се получи хаос, защото фирмите с много ниски данъчни оценки и малка разгърната площ не са подали искане за съд за отпадъци и ще се бръкнат по-дълбоко от фирмите с много по-висока данъчна оценка и разгърната площ, допълни той.

Директорът на „Химмаш“ АД Мария Ибришимова не пожела да коментира солидната сума за такса смет, която ще трябва да плаща фирмата й.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини