От х:

Днес в x:

Над 100 трупа са открити в Кот Д`Ивоар, някои са били изгорени живи

Труповете на над 100 души, някои от които са били изгорени живи, а други са били удавени в кладенци, бяха открити през последните 24 часа в Кот ДИвоар, съобщи Асошиейтед прес.

Телата на 60 от убитите са открити в град Гуигло, 15 - в западния град Дуекуе и около 40 в Блолокуин, съобщи Рупърт Колвил, говорител на върховния комисар на ООН по правата на човека. Той подчерта, че убийствата са от етнически характер, тъй като всички убити са от племето Гуар, подкрепящо досегашния президент Лоран Гбагбо, който отказва да се оттегли от поста си в полза на международно признатия новоизбран президент Аласан Уатара.

Убийствата са били извършени на 28 и 29 март, когато бойците на Уатара превзеха Дуекуе. Уатара заяви снощи по телевизията, че ще чака Гбагбо, който се е скрил със семейството си в подземния бункер на резиденцията си в Абиджан, да привърши провизиите и да се предаде сам, а междувременно той ще се съсредоточи върху нормализирането на живота в осеяния с трупове град.

Хуманитарните агенции на ООН призоваха за създаването на хуманитарни коридори, по които те да могат да изпращат помощи на десетките хиляди бежанци, останали без дом заради конфликта между силите на Гбагбо и Уатара.

Междувременно Европейският съюз се готви да отмени санкциите срещу Кот ДИвоар по молба на Уатара, съобщи европейски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс. Очаква се санкциите да бъдат отменени във вторник, сряда или най-късно в четвъртък.

Предвижда се премахване на санкциите срещу всички пристанищни власти в страната и върху износа на какао и кафе.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини