От х:

Днес в x:

Педагози от Перник във възторг от „Славейков”

Багдасаров и Шейнин

Макар и във ваканция, славейковци отново посрещат специални гости, този път от Перник. Симеон Шейнин, председател на Съюза на работодателите в средното образование и директор на професионална гимназия, заедно със свои колеги, посети за втори път най-голямото училище в южна България. Истински очаровани и впечатлени от новостите в училището за шампиони, гостите не пропуснаха да поздравят директора Милко Багдасаров за постиженията, размениха ценен опит и идеи. Неотлъчно до тях бяха представителите на Ученическия парламент при СОУ „Петко Рачов Славейков”, които приемат своя представителен ангажимент все по-сериозно, стават все по-самостоятелни в презентациите си и по-непринудени в общуването си. Лична покана от г-н Шейнин бе отправена към УП за гостуване в тяхното училище в Перник. Педагозите от далечния град бяха изключително заинтригувани от разнообразните събития, които се организират в „Славейков” – наградите за учители ДАСКЕЕР, Бала на шампионите, Историческия маскен бал и т.н. Получиха сувенири и подаръци лично от Милко Багдасаров. Най-силно впечатление им направиха химните на училището, които имаха възможност да чуят и да видят под формата на видеоклипове. Репортерката на училищния вестник УПКО Александра Милева от Ха клас взе ексклузивно интервю от водача на групата Симеон Шейнин. В разговора той сподели, че е идвал в СОУ „Петко Рачов Славейков” преди около пет години по нарочна покана от директора Багдасаров. Още тогава останал под изключителното въздействие на атмосферата и учениците. Впечатлен от Еврокоридора, който славейковци реализираха първи в цялата страна, се завърнал в своето училище, твърдо решен да последва примера им. Преди 3 години направил презентация в Амстердам пред директори от 35 европейски държави, които изумил с факта, че в България има реализирани еврокоридори като славейковския. Към днешна дата 72-ма директори от 17 европейски държави са създали такива коридори, за което поздравления получават славейковци от Кърджали.

Попитан за реформите в българското средно образование, Симеон Шейнин сподели пред репортерката на УПКО, че за радост вече има концепция, която поставя в центъра детето и неговите нужди. „Ние искаме да променим качеството и ефективността на образованието, да променим начина на преподаване, учебното съдържание, програмите, защото нашите учебни програми са претоварени. Учебниците са невъзможни. Нашето предложение на съюза на директорите е първо да се намали съдържанието за нови знания, за да има повече време да се затвърдят тези знания. И накрая в концепцията искам ясно да се разпише кой каква отговорност носи.” Шейнин потвърди изключителния пример, който директорът Багдасаров дава на колегите си от цялата страна, създавайки прекрасни условия, в които децата да вършат четирите простички неща, от които имат нужда – да учат, да играят, да спортуват и да пеят. „Днес имах възможност да видя нови неща - кабинети, коридори, където ръцете на децата под ръководството на учителите са сътворили нещо, което създава много добро усещане и искрено ви желая за в бъдеще да имате все такива прекрасни учители. Да показвате неща, с които като българи да се гордеем!”  С това пожелание г-н Шейнин и колегите му се разделиха със славейковци, но не задълго. Още на следващия ден те отново посетиха училището, за да обогатят впечатленията си и да видят подготовката на абитуриентите за матурата по български език и литература, която се осъществява независимо от празничните и ваканционните дни.

Групата от Перник, в която бе и началникът на тамошния Регионален инспекторат по образованието г-жа Ваня Коконова, посети „перлата на Източните Родопи” Перперикон, водена от топекскурзовода Георги Кючуков, както и язовир „Кърджали”.

Нешка Шопова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини